Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Αλεξάντρ Λεμπέντεφ, ιδιοκτήτης τριών εφημερίδων στη Βρετανία, έθεσε σήμερα σε κυκλοφορία την «i», την πρώτη νέα βρετανική εφημερίδα εδώ και 25 χρόνια.

Η νέα εφημερίδα πωλείται 20 πένες (23 λεπτά του ευρώ). Έχει σχήμα ταμπλόιντ και η ονομασία της αποτελεί αναφορά στην εφημερίδα The Independent, της οποίας είναι μια λάιτ εκδοχή. Η The Independent είχε εξαγοραστεί έναντι του συμβολικού ποσού της μιας στερλίνας τον περασμένο Μάρτιο από τον Λεμπέντεφ, όπως και η κυριακάτικη έκδοσή της, η «The Independent on Sunday».

Έχει στόχο το βιαστικό αναγνώστη και προσφέρει στις 56 σελίδες της μια σύνοψη των άρθρων του Independent. Οι δύο πρώτες σελίδες της είναι αφιερωμένες σ’ ένα πίνακα της επικαιρότητας, στον οποίο παρουσιάζονται σε λίγες γραμμές και στήλες αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Η «i» δεν διαθέτει δικούς της δημοσιογράφους, αλλά χρησιμοποιεί αυτούς του Ιντιπέντεντ.

«Προορίζεται για τους αναγνώστες εφημερίδων ποιότητας που θέλουν ένα ευκολοχώνευτο και πιο εύκολο ανάγνωσμα…. Πρόκειται για μια συνολική οπτική της επικαιρότητας», εξήγησε στο ραδιοσταθμό BBC 4 ο διευθυντής του Ιντιπέντεντ.

Η νέα εφημερίδα κυκλοφορεί σε μια ήδη κορεσμένη αγορά, η οποία περιλαμβάνει δώδεκα εφημερίδες που διανέμονται έναντι αντιτίμου και λίγες που κυκλοφορούν δωρεάν. Η κυκλοφορία των εφημερίδων πανεθνικής κυκλοφορίας υποχώρησε σχεδόν 6% φέτος και περιορίσθηκε στα περίπου 10 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως. «Είμαι πολύ, πολύ ανήσυχος όσον αφορά το μέλλον των εφημερίδων», δήλωσε ο Κέλβιν Μακένζι, πρώην διευθυντής της The Sun, της καθημερινής ταμπλόιντ εφημερίδας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Βρετανία (σχεδόν τρία εκατομμύρια φύλλα).

Ο Μακένζι εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες ότι η «i» «θα μπορέσει να ανταγωνιστεί με το Ίντερνετ και το βίντεο». Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν πως η «i» είναι το κύκνειο άσμα του Ιντιπέντεντ, η κυκλοφορία του οποίου έπεσε κατά περισσότερο από 25% μέσα σε τρία χρόνια και περιορίστηκε στα 183.000 φύλλα.

Ο Αλεξάντρ Λεμπέντεφ είχε εξαγοράσει το 2009 την εφημερίδα The Evening Standard που αντιμετώπιζε προβλήματα και την μετέτρεψε σε φύλλο που διανέμεται δωρεάν. Έκτοτε η κυκλοφορία της αυξήθηκε κάθετα, περνώντας από τα 140.000 φύλλα στα σχεδόν 700.000, πράγμα που επέτρεψε στην εφημερίδα να προσελκύσει 30% περισσότερες διαφημίσεις με υψηλότερες τιμές.