Λίγες ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις που έκαναν στη Μόσχα η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έβαλε «ταφόπλακα» στα σχέδια, επικαλούμενος τους κινδύνους που ενδέχεται να υπάρξουν από την κατασκευή του αγωγού.

Χθες, η κ. Μπιρμπίλη συναντήθηκε με τον Σεργκέι Σματκό, στη Μόσχα, στο περιθώριου του διεθνούς φόρουμ «Ο ενεργειακός διάλογος της Μόσχας».

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία, όπως είπε ο κ. Σματκό, θα συνεδριάσει έως το τέλος του 2010, έτσι ώστε Ρωσία και Ελλάδα να επεξεργαστούν τη θέση τους, σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού, ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο, τουλάχιστον πριν γίνουν γνωστά τα συμπεράσματα της διεθνούς περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό».

Ο κ. Μπορίσοφ προδίκασε ότι «τα συμπεράσματα της μελέτης θα είναι αρνητικά» και αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενδέχεται να υπάρξουν από την κατασκευή του αγωγού, όπως ότι «ο κόλπος του Μπουργκάς είναι μικρός, και ο αγωγός θα περάσει μέσα από δασική προστατευόμενη έκταση».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε ακόμη ότι «η Μαύρη Θάλασσα είναι άγρια, ενώ μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου μπορεί να αποβεί μοιραίο χτύπημα για τον βουλγαρικό τουρισμό».