Ζοφερές είναι οι προοπτικές των Δημοκρατικών τόσο στις πολιτείες, όσο και σε εθνικό επίπεδο στις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμφίβολο είναι ποιος θα ελέγχει το Κογκρέσο την επομένη της αναμέτρησης, πάντως υπέρ των Δημοκρατικών λειτουργεί η πρόταση που «κατεβαίνει» στην Καλιφόρνια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης με σύνθημα «Yes we Cannabis», παραλλαγή του διάσημου «Yes we Can» της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Αν τα ποσά που δαπανώνται για την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ αποτελούν μέτρο της σημασίας της, τότε οι τρεις σημαντικότερες μάχες της 2ας Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου αφορούν κυβερνήτες -και συγκεκριμένα τους κυβερνήτες στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, αναφέρουν σε ανάλυσή τους Economist και Times.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Δαπάνες στις Πολιτείες, μόνο οι υποψήφιοι στην Καλιφόρνια έχουν συγκεντρώσει κάπου 170 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες τρίτων μερών που προσπαθούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, η πιο ακριβή μάχη για το Κογκρέσο αφορά την έδρα της Φλόριντα στη Γερουσία: μόλις 32 εκατομμύρια.

Το βλέμμα στο Κογκρέσο

Η μάχη για το Κογκρέσο κυριαρχεί στην κάλυψη της εκλογικής μάχης, καθώς είναι αμφίβολο το ποιος θα ελέγχει τα δύο σώματα την επομένη. Σε οκτώ ημέρες, όμως, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν και 37 κυβερνήτες, ενώ θα ψηφίσουν και για 6.118 έδρες στα κοινοβούλια των πολιτειών.

Η ιστοσελίδα RealClearPolitics προβλέπει ότι 19 θέσεις κυβερνητών θα αλλάξουν χέρια. Η αναταραχή αυτή θα εξακολουθήσει να σφραγίζει την αμερικανική πολιτική σκηνή πολύ μετά το τέλος της διετούς θητείας του επόμενου Κογκρέσου.

Τόσο στις πολιτείες, όσο και σε εθνικό επίπεδο, οι προοπτικές για τους Δημοκρατικούς είναι ζοφερές. Οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο 6 ως 17 πολιτειακών κοινοβουλίων που σήμερα ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι θα έχουν καθαρό κέρδος πέντε κυβερνήτες. Αυτό θα αντιστρέψει εν μέρει την επιτυχία των Δημοκρατικών στις πρόσφατες εκλογές, όταν κέρδισαν σε κάστρα των Ρεπουμπλικανών όπως το Ουαϊόμινγκ και η Ιντιάνα.

Οι τελευταίοι ελπίζουν όμως να κερδίσουν και στο Μίσιγκαν, το Οχάιο, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν. Όλες αυτές οι πολιτείες θεωρούνται σήμερα swing states (αμφιταλαντευόμενες πολιτείες), πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα σ’ αυτές θα αξιολογηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον Λευκό Οίκο.

Τα πράγματα δεν είναι όμως όλα μαύρα για τους Δημοκρατικούς. Οι υποψήφιοί τους για τις θέσεις του κυβερνήτη στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα προηγούνται, παρά τα τεράστια ποσά που ξοδεύουν οι αντίπαλοί τους. Ορισμένα στελέχη του κόμματος πιστεύουν επίσης ότι μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή του Τέξας.

Η επικράτηση των Δημοκρατικών στη Φλόριντα και το Τέξας θα τους χαροποιήσει ιδιαίτερα, καθώς αυτές οι πολιτείες θεωρείται ότι κλίνουν τα τελευταία χρόνια προς τους Ρεπουμπλικανούς.

«Yes we Cannabis»

Υπάρχει κάτι ακόμη που φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των Δημοκρατικών. Και αυτό είναι ο ενθουσιασμός των νέων, φιλελεύθερων ψηφοφόρων στην Καλιφόρνια για τη νομιμοποίηση της… κάνναβης.

Η Κέιτι Σμιθ, εθελόντρια από την ομάδα «Yes on 19» που υποστηρίζει αυτό το μέτρο, πραγματοποιεί περιοδεία τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με συναδέλφους της στα πανεπιστήμια, τα νυχτερινά κέντρα και τις αίθουσες συναυλιών για να αποσπάσει την υποστήριξη των νέων.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας της, πείθει ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Αν και οι άνθρωποι αυτοί δεν δηλώνουν τi θα ψηφίσουν, η Σμιθ πιστεύει ότι είναι τοποθετημένοι στην Αριστερά.

Ένα από τα συνθήματα αυτού του στρατοπέδου είναι το «Yes we Cannabis», παραλλαγή του «Yes we Can» που ήταν το βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα το 2008. «Αυτό που τους οδηγεί στην κάλπη είναι η πρόταση 19» επισημαίνει η Σμιθ. «Κι αφού πηγαίνουν να ψηφίσουν, γιατί να μη στηρίξουν και τους Δημοκρατικούς υποψήφιους

Τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι τόσο ενθουσιασμένα με το φαινόμενο αυτό, ώστε εξετάζουν κατά πόσον η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα μπορούσε να φέρει στις κάλπες το 2012 τους νέους ψηφοφόρους και σε άλλες πολιτείες, όπως η Ουάσινγκτον, η Νεβάδα και το Κολοράντο.