Ενα βήμα πιο κοντά προς την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Σερβία έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά προειδοποίησε το Βελιγράδι ότι η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την πλήρη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αποφάσισαν σήμερα στο Λουξεμβούργο να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει την υποψηφιότητα της Σερβίας και να αποφανθεί για το εάν θα πρέπει ν΄αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή, ένα διαδικαστικό βήμα στη μακρά πορεία προς την ένταξη.

«Υπάρχει συμφωνία για τη Σερβία» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ομως, για να καθησυχάσουν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες φοβούνται ότι η απόφαση αυτή θα στείλει λανθασμένο μήνυμα στο Βελιγράδι, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οιοδήποτε περαιτέρω βήμα στην ενταξιακή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μόνον όταν όλες οι χώρες της Ε.Ε αποφασίσουν ότι η Σερβία συνεργάζεται πλήρως με το ΔΠΔ.

«Η βοήθεια της Σερβίας στο σοβαρό ζήτημα της σύλληψης του Ράτκο Μλάντις και του Γκόραν Χάτζιτς (καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου) θα είναι η πιο πειστική απόδειξη των προσπαθειών της Σερβίας για συνεργασία με το ΔΠΔ», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί.