Η ισραηλινή διερευνητική επιτροπή που είναι αρμόδια να εξετάσει τις νομικές πλευρές της αιματηρής εφόδου των ισραηλινών κομάντος στη ναυαρχίδα του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια ανοικτά της Γάζας τον περασμένο Μάιο πλοίο, το Μαβί Μαρμαρά, κάλεσε σήμερα τους επιβάτες του να καταθέσουν ως μάρτυρες.

«Η επιτροπή θέλει να έχει τη μαρτυρία, για τη νύχτα της 31ης Μαΐου, κάθε επιβάτη του πλοίου, ο οποίος διαθέτει πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν το έργο της, στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε η επιτροπή από την κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του πρώην δικαστή του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάακοβ Τίρκελ, συγκροτήθηκε τον Ιούλιο από την ισραηλινή κυβέρνηση για να αποφανθεί για τη νομιμότητα της εφόδου κομάντος του ισραηλινού ναυτικού σε διεθνή ύδατα.

Η επιχείρηση τερματίστηκε με το θάνατο εννέα Τούρκων από πυρά στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Η επιτροπή θα αποφανθεί επίσης για τη νομιμότητα του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Τα τέσσερα μέλη της επιτροπής δεν έχουν μέχρι σήμερα καμιά μαρτυρία από επιβάτη του τουρκικού πλοίου.

Δύο ‘Αραβες πολίτες του Ισραήλ που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο, αναμένεται να είναι σήμερα οι πρώτοι που θα καταθέσουν στην επιτροπή στην οποία έχουν καταθέσει τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Γκάμπι Ασκενάζι.

Σε κανένα στρατιώτη ή αξιωματικό που μετείχε στην επιχείρηση δεν επιτρέπεται να καταθέσει στην επιτροπή.

Η επιτροπή Τιρκέλ που θα ανακοινώσει τα προσωρινά συμπεράσματά της τις προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα των εργασιών της, όπως και αυτά της επιτροπής εσωτερικής έρευνας του ισραηλινού στρατού, σε ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.