Τρανταχτά ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων οι γερμανικές εταιρίες Bayer και BASF και οι γαλλικές Lafarge και GDF-Suez, χρηματοδότησαν αμερικανούς γερουσιαστές που αμφισβητούν τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (RAC).

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή της ομοσπονδίας που απαρτίζεται από 130 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ),οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Ευρώπης, κατέβαλαν τουλάχιστον 306.000 δολάρια το 2010 σε γερουσιαστές που αμφισβητούν τις επιπτώσεις στο κλίμα ή σε πολέμιους της νομοθεσίας για την προστασία του κλίματος στις ΗΠΑ.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή των ΗΠΑ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στις 2 Νοεμβρίου. Αναφέρονται λεπτομερώς τα ποσά που έλαβε κάθε γερουσιαστής και το όνομα του δωρητή, σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική διαφάνειας όσον αφορά τη χρηματοδότηση των βουλευτών.

«Μια ομάδα των μεγαλύτερων παραγωγών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη χρηματοδοτεί τις πολιτικές εκστρατείες ορισμένων από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής στους κόλπους της Γερουσίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Υπογραμμίζουν ότι αυτές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ταυτόχρονα συσπειρώνονται ταυτόχρονα κατά της δραστικής μείωσης των εκπομπών αυτών (των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι δεν λαμβάνουν μέτρα πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης των ΗΠΑ στο θέμα αυτό».

Η έκθεση αναφέρει ότι η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge που ευθύνεται για την εκπομπή πέρυσι 15 εκατομμυρίων τόνων του αντιστοίχου διοξειδίου του άνθρακα, πλήρωσε 34.500 δολάρια και η GDF-Suez,21.000 δολάρια στους αμερικανούς γερουσιαστές που αντιτίθενται στην καθιέρωση αγοράς άνθρακα στις ΗΠΑ.

Ο πιο γενναιόδωρος δωρητής της ομάδας,είναι η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer με 108.000 δολάρια, ενώ ακολουθεί η BASF με 61.500 δολάρια.