Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι παραδέχεται ότι το γραφείο του έχει παραλάβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά από το Ιράν, αλλά επιμένει ότι επρόκειτο για επίσημη βοήθεια και καθ’ όλα «διαφανή» διαδικασία.

Η δήλωση Καρζάι ακολουθεί δημοσίευμα των New York Times για ιρανικούς «σάκους με χρήματα» που έφθαναν στα χέρια συμβούλων του Αφγανού προέδρου, στο πλαίσιο προσπάθειας του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ να εδραιώσει την επιρροή του στην Καμπούλ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χαμίντ Καρζάι επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα παρελήφθησαν, αλλά τόνισε ότι επρόκειτο για επίσημη βοήθεια συμπληρώνοντας ότι πολλές χώρες έχουν δώσει βοήθεια κατ’ αυτό τον τρόπο στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο προσωπάρχης του Καρζάι, Ουμάρ Νταουντζάι, έχει λάβει εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατατέθηκαν σε μυστικό λογαριασμό που χρησιμοποιούν ο Καρζάι και ο Νταουντζάι για να πληρώνουν τους βουλευτές, τους φύλαρχους, ακόμα και στελέχη των Ταλιμπάν για να εξαγοράσουν την πίστη τους.

«Η ιρανική κυβέρνηση μάς παρέχει βοήθεια μια ή δυο φορές το χρόνο, δίνοντάς μας 500.000, 600.000 ή 700.000 ευρώ κάθε φορά. Πρόκειται για επίσημη βοήθεια. Ο Ουμάρ Νταουζντάι λαμβάνει τα χρήματα από την ιρανική κυβέρνηση σύμφωνα με τις οδηγίες μου» δήλωσε ο Καρζάι.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Καρζάι είπε ότι τα χρήματα διατέθηκαν για τη συντήρηση του προεδρικού μεγάρου και τη λειτουργία του γραφείου του.

Το Ιράν πάντως διαψεύδει

Οι ιρανικές Αρχές πάντως έχουν διαψεύσει τις πληροφορίες των New York Times, χαρακτηρίζοντάς τις προσβλητικές και γελοίες.

«Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν διαψεύδει κατηγορηματικά τους λανθασμένους, προσβλητικούς και γελοίους ισχυρισμούς της New York Times» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ιρανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

«Οι αβάσιμοι αυτοί ισχυρισμοί προέρχονται από δυτικά ΜΜΕ που προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη και να πλήξουν τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους λαούς του Αφγανιστάν και του Ιράν» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ιρανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται Αφγανούς και δυτικούς αξιωματούχους στην Καμπούλ, το Ιράν επιδιώκει να εδραιώσει την επιρροή του στην Καμπούλ για να προκαλέσει διαμάχη ανάμεσα στο Αφγανιστάν και τους Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους του.