Χαρακτήρα εθνικών εκλογών δίνει πλέον το Μαξίμου στις κάλπες του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να φουντώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην περίπτωση ψήφου αποδοκιμασίας της κυβέρνησης. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στον Πρωθυπουργό κατά τη διακαναλική συνέντευξη σήμερα στις 21:00 το βράδυ.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση στην εκλογική αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μια στροφή στην στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά σε περίπτωση ψήφου αποδοκιμασίας της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα ερωτηθεί για το ζήτημα στη διάρκεια της διακαναλικής, ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό να απαντήσει με τρόπο που να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σύμφωνα με το «Mega», ο κ. Παπανδρέου, με τις απαντήσεις του, αναμένεται να στείλει στους ψηφοφόρους τρία μηνύματα, ζητώντας:

  • να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές
  • να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού
  • καθαρές λύσεις

Η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 το βράδυ. Θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα.

Επτά δημοσιογράφοι θα «ανακρίνουν» τον κ. Παπανδρέου, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Οι ερωτήσεις θα γίνουν κατά σειρά από τους δημοσιογράφους: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ANT1), Αιμίλιος Λιάτσος (STAR), Αντρέας Κωνσταντάτος (Alter), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Πέτρος Δούκας (ΝΕΤ).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δημοσιογράφοι έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν τις ερωτήσεις τους σε δύο θεματικές ενώτητες: τις εκλογές και την οικονομία.

Έτσι, θα υπάρξουν δύο κύκλοι ερωτήσεων και κάθε δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα να θέσει μία ερώτηση συν μία διευκρινιστική ερώτηση σε κάθε κύκλο.

Δεν θα υπάρξει χρονικός περιορισμός κατά τη διατύπωση των ερωτήσεων, ή κατά τις απαντήσεις του πρωθυπουργού.

Διακαναλική και από τον Σαμαρά;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το «Mega», στη Ρηγίλλης εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη και ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας και αφού αποτιμηθεί το αποτέλεσμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού.

Εφόσον ο πρόεδρος της ΝΔ δώσει συνέντευξη, αυτή θα προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου.

Εναλλακτικά, η Ρηγίλλης εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει ο κ. Σαμαράς ξεχωριστές ανά κανάλι συνεντεύξεις, ή μία συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.