Προσφορά ύψους 8,3 δισ. δολαρίων κατέθεσε το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης (SGX) για την εξαγορά της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Χρηματιστηρίου του Σίδνεϋ (ASX), ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη συγχώνευση χρηματιστηριακών αγορών στην ευρύτερη περιοχή των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρης προσφέρει 48 δολάρια Αυστραλίας για κάθε μετοχή της ASX, ποσό 37% υψηλότερο από την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της εταιρείας στις 22 Οκτωβρίου.

Βάσει των όρων της προσφοράς, τα δύο χρηματιστήρια θα παραμείνουν ανεξάρτητα και η λειτουργία τους θα ρυθμίζεται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πιθανή συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τον χρηματοοικονομικό ρόλο της Σιγκαπούρης στην ευρύτερη περιοχή και να ωφελήσει τους Αυστραλούς επενδυτές, δίνοντάς τους μεγαλύτερη πρόσβαση στις ασιατικές αγορές.

Από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί ένα χρηματιστήριο, το οποίο θα είναι τέταρτο στην κεφαλαιοποίηση μετά τις αγορές του Χονγκ Κονγκ, του Τόκιο και της Σαγκάης, ενώ ως προς των αριθμό των εισηγμένων εταιρειών, θα είναι δεύτερο.

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης εξαγοράς, οι μετοχές της ASX αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 20%, ενώ οι μετοχές της SGX υποχώρησαν κατά 4%.