Κατά της χρησιμοποίησης χρημάτων των φορολογουμένων για τη διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, τάχθηκε ευθέως στη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών, ο Μπομπ Ντάιαμοντ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Barclays Plc.

Ο Ντάιαμοντ, που κατέχει σήμερα τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Barclays, δήλωσε ότι «οι τράπεζες δεν θα έπρεπε ποτέ να λαμβάνουν χρήματα των φορολογουμένων».

Σημειώνεται ότι η Barclays απέφυγε τη λήψη κεφαλαίων από τους φορολογούμενους στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ενώ άντλησε δισεκατομμύρια στερλίνες από επενδυτές στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Αντίθετα, οι ανταγωνίστριες τράπεζες Royal Bank of Scotland και Lloyds χρειάστηκαν την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης για τη διάσωσή τους, με πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών.

Ο Ντάιαμοντ τάχθηκε επίσης υπέρ της ισχυρής εποπτείας του τομέα, λέγοντας ότι «οι ισχυρές τράπεζες απαιτούν ισχυρή εποπτεία», καθώς μαίνεται η διαμάχη σχετικά με το βαθμό στον οποίο πρέπει το πιστωτικό σύστημα να είναι υπόλογο έναντι του κράτους σχετικά με τις δραστηριότητές του.

Βάσει του νέου διεθνούς πλαισίου περί κεφαλαιακής επάρκειας, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν πολύ ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση από ότι στο παρελθόν και κράτη όπως η Βρετανία ή η Ελβετία ίσως χρειαστεί να πιέσουν εκ νέου τις τράπεζες της επικράτειάς τους να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτουν.