Αμετάβλητο το ύψος του προγράμματος Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα η ΕΚΤ δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης για τη δεύτερη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, κρατώντας το συνολικό ύψος του προγράμματος αμετάβλητο στα 63,5 δις. ευρώ.

<b>Αμετάβλητο το ύψος του προγράμματος </b>Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα η ΕΚΤ δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα | tovima.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης για τη δεύτερη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, κρατώντας το συνολικό ύψος του προγράμματος αμετάβλητο στα 63,5 δις. ευρώ.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματος τον Μάιο που η ΕΚΤ δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα. Η ένταση στις αγορές κρατικού χρέους έχουν κοπάσει από τότε και το σημαίνον στέλεχος της ΕΚΤ, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Άξελ Βέμπερ έχει ανανεώσει τις έντονες επικρίσεις του κατά του προγράμματος, ζητώντας δημόσια την διακοπή του.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, η ΕΚΤ δικαιούται να αγοράζει κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, αλλά δεν έχει ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως πόσα χρήματα προβλέπεται να δαπανήσει ή πόσο καιρό πρόκειται να διακρατήσει τους τίτλους που απέκτησε.

Οι αγορές δεν έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο και γίνονταν σε ακανόνιστα διαστήματα. Η ΕΚΤ δαπάνησε 16,5 δις. ευρώ την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι αγορές σχεδόν σταμάτησαν, για να ανακάμψουν στη συνέχεια μετά την αυξανόμενη ανησυχία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο Βέμπερ, μέλος της διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η επέμβαση της Τράπεζας δεν έχει ηρεμήσει τις αγορές ομολόγων και ότι θα πρέπει να σταδιακά να καταργηθούν. Αλλά ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ αντιτάχθηκε στην άποψη του Βέμπερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk