Ανησυχώ για την υγεία των κυβερνητικών λόγω του κάματου των συσκέψεων για τις μεγάλες επενδύσεις. Για παράδειγμα, σε μια τέτοια σύσκεψη στο αρχηγείο του κ. Θ. Πάγκαλου που έγινε προ ημερών ο κ. Χ. Παμπούκης εμφάνισε συμπτώματα αμνησίας. «Εχουμε έναν υπουργό Συντονισμού; Πώς λέγεται; Δεν θυμάμαι…» είπε. Δεν ξέρω αν η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης που ήταν εκεί έσπευσαν να φρεσκάρουν τη μνήμη του υπουργού Επικρατείας…

***

Δεν θα σταθώ στην πολύ κακή τεχνική οργάνωση του «Μεσογειακού Φόρουμ Επενδυτών Πράσινης Ανάπτυξης» στον Αστέρα της Βουλιαγμένης την Παρασκευή και το Σάββατο για την οποία πολλοί πνέουν μένεα, αλλά στο γεγονός ότι εξελίχθηκε σε ακόμη μία εκδήλωση «ελληνοτουρκικής φιλίας». Μου λένε ότι στο Φόρουμ δεν συμμετείχαν μόνον οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι δύο πρωθυπουργικές θυγατέρες Μαργαρίτα και Βουσλούτ , οι οποίες εθεάθησαν να συζητούν ως «καλές φίλες».

***

O κ. Νικήτας Κακλαμάνης πρόκειται να ξυπνήσει πολύ πρωί σήμερα για να τηρήσει τη μοναδική «ηχηρή» υπόσχεση που έδωσε κατά την προεκλογική περίοδο του 2006, δηλαδή να πραγματοποιήσει ένα όραμα του Αντώνη Τρίτση και να ανατινάξει ένα κτίριο της Αθήνας. Το άτυχο κτίριο ευρέθη στη συμβολή των οδών Βερανζέρου, Μενάνδρου και Ξούθου.

Σπεύδω να καθησυχάσω τους λάτρεις της περιοχής λέγοντας ότι δεν πρόκειται για το κτίριο των αναστεναγμών του ιστορικού χαμάμ, αλλά για ένα κτίριο του πρώην ΝΑΤ στη θέση του οποίου θα διαμορφωθεί πλατεία. Η πρωτοβουλία κρίνεται ως «ανάσα» για το κέντρο της πρωτεύουσας, αφού η πλατεία Ομονοίας δεν μπορεί να φιλοξενήσει πλέον το σύνολο των χρηστών ηρωίνης που προτιμούν την περιοχή. Ο κ. Γ. Καμίνης δεν έχει βεβαίως την ίδια γνώμη και κάνει λόγο για «σόου του Νικήτα», το οποίο χαρακτηρίζει «παράνομο και επικίνδυνο».

O νόμος, όπως επισημαίνει ο κ. Καμίνης, απαγορεύει τη χρήση εκρηκτικών εντός κατοικημένης περιοχής, ενώ, παρά την καταγγελία περιπατητή ότι είναι επικίνδυνο, οι επιτροπές της Νομαρχίας Αθηνών έκριναν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος από το κτίριο. Παράνομη ή όχι, η κατεδάφιση θα γίνει και σίγουρα η Αθήνα χρειάζεται ορισμένες ακόμη, όποιος δήμαρχος και αν εκλεγεί. Πότε θα γίνει η επόμενη; Προφανώς λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές του 2014.

***

Την επόμενη Κυριακή η Αθήνα μετατρέπεται σε «πόλη αθλητισμού» λόγω του «χρυσού μαραθώνιου» στον οποίο θα συμμετάσχουν και επώνυμες προσωπικότητες. Μου λένε ότι ενδέχεται να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο «υπουργός Τραγουδιού» κ. Σάκης Ρουβάς, ενώ στους «σίγουρους» συγκαταλέγεται ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και η κυρία Ελλη Στάη (στα 10 χιλιόμετρα).

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι πρεσβευτές της Ιαπωνίας στην Αθήνα κ. Χιρόσι Τόντα, της Αυστρίας κ. Μίχαελ Λίνχαρτ και της Ουγγαρίας κ. Πίτερ Χέιλ, αλλά και ο πρίγκιπας Φίλιππος της Σερβίας, οι οποίοι έχουν δηλώσει συμμετοχή. Εννοείται ότι η μετακίνηση με αυτοκίνητο στο κέντρο δεν προτείνεται. Επιλέξτε ελικόπτερο.

***

O κ. Αντ. Σαμαράς επιδίδεται συχνά σε «φραστικό αερόμπικ» προκειμένου να καταστήσει βατές και κατανοητές στους ψηφοφόρους του δυσνόητες οικονομικές έννοιες. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η ουτοπική για την Ελλάδα έννοια του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», όπου οι δαπάνες είναι ίσες με τα έσοδα.

O πρόεδρος της ΝΔ σκέφθηκε ότι η έννοια ξεπερνά τις νοητικές δυνατότητες του εκλογικού σώματος και επεχείρησε να επιβάλει στη θέση της τη φράση «ισορροπημένος προϋπολογισμός» – η οποία αποτελεί ακριβή μετάφραση της αγγλικής «balanced budget»- και μάλιστα την «τέσταρε» σε ορισμένες ομιλίες του.

Δεν ξέρω αν η «καινοτομία» οφείλεται σε εισήγηση του καθηγητή κ. Ι. Μουρμούρα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο πρόεδρος, φοβούμενος τις ειρωνείες περί «ανισόρροπου προϋπολογισμού», επέστρεψε ήδη στην παραδοσιακή εκδοχή.

***

Το ΠαΣοΚ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στη μεγάλη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, αφού κορυφαία στελέχη ανέλαβαν συγκεκριμένες «περιοχές ευθύνης». Για παράδειγμα, η κυρία Ελενα Παναρίτη επέστρεψε από το Μανχάταν για να θέσει τους πολίτες της Μάνδρας προ των ιστορικών ευθυνών τους, ενώ ο κ. Π. Οικονόμου σπεύδει για να κρατήσει άπαρτο το «κάστρο της Ελευσίνας».

Η κυρία Αννα Νταλάρα διοργανώνει «τουρνέ» στον Μαραθώνα, στον Ωρωπό και στην Παιανία, η κυρία Μάγια Τσόκλη αρχίζει να ανακαλύπτει το «αληθινό» Μαρκόπουλο και τον «αυθεντικό» Δήμο Κρωπίας, ο κ. Γιάννης Βούρος θα επιτεθεί στις «αντιμνημονιακές δυνάμεις» στο μέτωπο της Νέας Χαλκηδόνας ενώ στην ερωτική κυρία Πέμυ Ζούνη ανατέθηκε ο ερωτικός Δήμος Αθηναίων.

Τέλος, ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης ανέλαβε να διαδώσει το πνεύμα του Διαφωτισμού στο Μοσχάτο και στη Νέα Σμύρνη. Κατόπιν τούτων, η ηγεσία του ΠαΣοΚ μπορεί να κοιμάται ήσυχη.

***

Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Μανόλης Μαυρομμάτης έπεσε πάνω στον κ. ΖανΚλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Μανόλης και Ζαν-Κλοντ γνωρίζονται από καιρό, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Εurogroup να του παραπονεθεί: «Εμαθα ότι στην Ελλάδα έγινε επανάσταση για όσα είπα. Τόσα χρόνια βοηθάω τη χώρα σας. Τι θέλετε; Να μη λέω την αλήθεια;». Αντί άλλης απάντησης ο κ. Μαυρομμάτης έβγαλε από την τσάντα του «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής με την αποκλειστική συνέντευξη Γιούνκερ και του το χάρισε.

***

Και όμως υπάρχει ελπίδα για τον τόπο. Ανήσυχοι από την κατάρρευση της οικονομίας σπεύδουν να βοηθήσουν οι κκ. Γ. Αλογοσκούφης και Ι. Παπαθανασίου ετοιμάζοντας πυρετωδώς καινούργια βιβλία. Οι τσάροι της «νεοκαραμανλικής επανάστασης» επιδιώκουν να υπερασπίσουν το ιστορικό μεταρρυθμιστικό «έργο Καραμανλή» και κυρίως να φωτίσουν με την πείρα και τις συμβουλές τους τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση στην οποία μας καταδίκασε το ΠαΣοΚ.

***

Συνάντηση 45 λεπτών είχε ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ κ. Π.Ευθυμίου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη στη Μόσχα. Ο κ. Λαβρόφ, αφού επανέλαβε την υποστήριξη της Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα για την οικονομική κρίση (θυμίζω ότι η Ρωσία προσέφυγε στο ΔΝΤ το 1999), διετύπωσε ένα παράπονο: Οι Ρώσοι εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για να επισκέπτονται την Ευρώπη. Χαίρομαι που αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα της πρώην υπερδύναμης.

***

Τι σχέση μπορεί να έχει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά κ. Ι. Μίχας, ο νέος αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ και… η Εθνική Αντίσταση; Το μορφωτικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα επέλεξε τον πολυχώρο «Απόλλων» στα Καμίνια για να παρουσιάσει την έκθεση «Ρicturing Αmerica», αλλά στον ίδιο χώρο λειτουργεί το «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης».

Ετσι, στα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Μίχας αποφάσισε να «τιμωρήσει» συμβολικά τους Αμερικανούς για τις επεμβάσεις τους στην πολιτική ζωή της χώρας με μια εξαντλητική ξενάγηση του κ. Σμιθ στο μουσείο.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντική εξαγωγική δύναμη «ήθους». Προς επιβεβαίωση της παραπάνω πεποίθησης παραθέτω την πληροφορία ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί κυβερνήσεως Καραμανλή κ. Π. Αδαμόπουλος, ο οποίος έγινε γνωστός λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στο «σκάνδαλο των κουμπάρων» το 2006, είναι σήμερα κορυφαίος σύμβουλος στο σουηδικό τμήμα της αμερικανικής εταιρείας Εthos Ιnternational. Η εταιρεία Εthos, όπως υποδεικνύει το όνομά της, «πουλάει ήθος», αφού προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της να είναι μονίμως νομοταγείς μέσα από την καλλιέργεια και εδραίωση μιας «βιώσιμης, ηθικής εταιρικής συμπεριφοράς» . Με λίγα λόγια, η Εthos σάς μαθαίνει «πώς να έχετε ήθος» και κυρίως «πώς να το δείχνετε». Οποια ελληνική εταιρεία ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στον κ. Αδαμόπουλο, ο οποίος δεν συνεργάζεται μόνο με την Εthos στη Στοκχόλμη ως σύμβουλος σε θέματα Διαφθοράς και Εταιρικής Διακυβέρνησης, αλλά είναι υπεύθυνος και του υποκαταστήματος της εταιρείας στην Αθήνα.