ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ O πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι άκρως απόρρητοι κωδικοί για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων είχαν χαθεί(!) για μήνες από τον Λευκό Οίκο την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Μπιλ Κλίντον. Και βρέθηκαν τυχαία έπειτα από καιρό. Η απίθανη αυτή αποκάλυψη γίνεται στο βιβλίο «Χωρίς δισταγμό: η οδύσσεια ενός αμερικανού πολεμιστή» και πρόκειται για τα απομνημονεύματα του στρατηγού Χιου Σέλτον, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Σύμφωνα με τον κ. Σέλτον, ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να χάσει- όχι για ώρες, αλλά για μήνες- μια πλαστική κάρτα, η οποία στον Λευκό Οίκο αποκαλείται και «μπισκότο». Το «μπισκότο» είναι η κάρτα πάνω στην οποία είναι τυπωμένοι οι κωδικοί τους οποίους ο πρόεδρος πρέπει να διαβάσει πριν δώσει εντολή να γίνει η εκτόξευση των πυραύλων σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης. «Σε κάποια φάση της διακυβέρνησης Κλίντον οι κωδικοί ήταν χαμένοι για μήνες!Αυτό είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας» αναφέρει στο βιβλίο του ο στρατηγός Σέλτον.

Μια παρόμοια ιστορία αφηγείται και ο αντισυνταγματάρχης Ρόμπερτ Πάτερσον ο οποίος ισχυρίζεται ότι την επομένη της ημέρας που έγινε γνωστή η σχέση του αμερικανού πρώην προέδρου με τη Μόνικα Λουίνσκι ζήτησε από τον κ. Κλίντον το «μπισκότο» για να ανοίξει το «ποδόσφαιρο», δηλαδή τον χαρτοφύλακα όπου φυλάσσονται οι δεύτεροι και τελικοί κωδικοί για να δοθεί η εντολή εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων. Τότε ο πρόεδρος του είπε ότι δεν βρίσκει την κάρτα.

«Νόμιζε ότι την είχε ξεχάσει κάπου στον επάνω όροφο» τονίζει ο κ. Πάτερσον προσθέτοντας πως «ειδοποιήσαμε επάνω,αρχίσαμε να ψάχνουμε σε όλο τον Λευκό Οίκοκαι τελικά ομολόγησε ότι τους είχε χάσει. Δεν θυμόταν πότε ήταν η τελευταία φορά που τους είχε δει». O στρατηγός Σέλτον προβάλλει ως δικαιολογία για την παροιμιώδη αυτή απροσεξία του αμερικανού προέδρου το γεγονός ότι «ο Κλίντον ήταν βέβαιος ότι η πυρηνική απειλή δεν υπήρχε πια, συνεπώς η διαδικασία με την κάρτα των κωδικών ήταν πλέον περιττή».

Διαφορετικά το ολίσθημα αυτό, εάν ισχύουν όσα γράφονται, μπορεί να θεωρηθεί απροσεξία που αγγίζει τα όρια της παράλειψης καθήκοντος. Πάντως ο Κλίντον δεν ήταν ο χειρότερος. Μια από τις ιστορίες που κυκλοφορούν θέλουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να έστειλε στο καθαριστήριο κοστούμι στην τσέπη του οποίου βρισκόταν το «μπισκότο».