ΠΑΡΙΣΙ Ενα ασυνήθιστο επιχείρημα προέβαλε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να εκφράσει την απορία του για το κύμα μαθητικών διαδηλώσεων εναντίον του νόμου που αυξάνει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση: το ότι ο ένας στους δύο θα φτάσει τα εκατό χρόνια ζωής. « Από τους σημερινούς μαθητές Λυκείου ο ένας στους δύο θα ζήσει ως τα 100. Νομίζω λοιπόν ότι δεν είναι τόσο λογικό να τους βάζουν να διαδηλώνουν υπέρ της σύνταξης στα 60» είπε μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στην πόλη Μπονβάλ, κοντά στο Παρίσι.

Ο γάλλος πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποιες έρευνες βασίστηκε για την πρόβλεψή του περί αιωνόβιων του 21ου αιώνα (οι σημερινοί 16άρηδες θα φτάσουν, αν φτάσουν, τα 100 το μακρινό 2094. Ούτε εξήγησε σε ποιους αναφερόταν όταν είπε ότι κάποιοι, προφανώς μεγάλοι, «βάζουν τους μαθητές να διαδηλώνουν».

Εν όψει της προγραμματισμένης για αργά χθες ψήφισης στη Γερουσία της επίμαχης μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος Σαρκοζί έστειλε ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να ανοίξουν τον δρόμο προς το διυλιστήριο που προμηθεύει με καύσιμα το Παρίσι, ώστε να εξασφαλίσει πως η πρωτεύουσα δεν θα παρα λύσει, εν όψει και της σημερινής έναρξης των σχολικών διακοπών χιλιάδων μαθητών και των μετακινήσεων που έχουν να κάνουν πολλές οικογένειες.

Η αστυνομία τερμάτισε διά της βίας τον αποκλεισμό του διυλιστηρίου της Τotal στο Grandpuits, από το οποίο εφοδιάζεται με καύσιμα το Παρίσι και οι γύρω περιοχές. Αστυνομικοί και απεργοί συγκρούστηκαν έξω από το διυλιστήριο, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας και ένας άνθρωπος μεταφέρθηκε με φορείο. Τα συνδικάτα έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες.

Την ίδια ώρα, τα έξι μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας σκληραίνουν τη στάση τους, αποφασίζοντας άλλες δυο ημέρες κινητοποιήσεων, στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου. « Ο Σαρκοζί κήρυξε πόλεμο » είπε ο Σαρλ Φουλάρ, επικεφαλής τού υπό κομμουνιστική ηγεσία συνδικάτου CGΤ. Συνέκρινε μάλιστα τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας με τις μαζικές συλλήψεις εβραίων στην υπό ναζιστική κατοχή Γαλλία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση.

Τα συνδικάτα θεωρούν ότι η συμμετοχή των μαθητών, των φοιτητών και των εργαζομένων θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα, όπως συνέβη προ 15 ετών μετά τις μαζικές διαδηλώσεις και τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς εναντίον (και τότε) μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό.

« Αν οι Γάλλοι δεν είναι προσεκτικοί, σύντομα η χώρα θα μπει στουςΡΙΙGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία,Ελλάδα και Ισπανία),δηλαδή στις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης » δήλωσε ο καθηγητής Αντονι Σαμπίνο, του Πανεπιστημίου St. John΄s της Νέας Υόρκης.

Η κοινή γνώμη στηρίζει τους απεργούς
Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Canal Ρlus δείχνει ότι το 69% των ερωτηθέντων στηρίζει τους απεργούς και ζητεί να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Το 29% δηλώνει κατά των κινητοποιήσεων, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη.

Η υποστήριξη προς τις κινητοποιήσεις είναι σχεδόν ομόφωνη μεταξύ των οπαδών της Αριστεράς (92%), ενώ οι οπαδοί της Δεξιάς τις υποστηρίζουν σε ποσοστό 32%. Η πλειοψηφία (52%) εγκρίνει τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο δεν συμφωνεί (το 52%) με τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων ο οποίος προκαλεί ελλείψεις στα καύσιμα και προβλήματα στην οικονομία.