Η καλή διάθεση που επέδειξε ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης στην προχθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΣΑΚ και της ΕΟΚ δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων εκ μέρους του Συνδέσμου των παικτών, ο οποίος χθες το μεσημέρι εξέδωσε νέα ανακοίνωση προειδοποιώντας τα μέλη του ότι « η συμμετοχή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων είναι ουσιαστική καταδίκη εκατοντάδων μελών μας στην απαξίωση και στην υποχρέωση να βρίσκονται σε εργασιακό μεσαίωνα ». Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Νικητιάδης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα αιτήματα του ΠΣΑΚ, προαναγγέλλοντας την έναρξη κύκλου επαφών με κυβερνητικούς φορείς ώστε τον επόμενο μήνα να καταφέρει να αναλάβει δεσμεύσεις, «αλλιώς διαλύστε το» φέρεται να τους είπε χαρακτηριστικά. « Δεν λέμε, ο υφυπουργός είχε καλή διάθεση, αλλά και οι προκάτοχοί του είχαν καλή διάθεση. Μόνο που εδώ που φτάσαμε, η διάθεση δεν αρκεί. Χρειάζονται λύσεις » ειπώθηκε στο προχθεσινό διοικητικό συβούλιο του ΠΣΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε μέσω της ανακοίνωσής του στα τέσσερα σημεία τριβής:

1 « Η πολιτεία δεν αναγνωρίζει τις δημόσιες δεσμεύσεις της για τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων μας ».

2 « Η Ελληνική Ομοσπονδία δεν δέχεται την εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία η ίδια είχε υπογράψει προ δεκαμήνου ».

3 « Μας προτείνουν πλήρη κατάργηση των συμβολαίων,δεν δέχονται να είναι οι αθλητές μας ασφαλισμένοι συνταξιοδοτικά και προτείνουν οι καλαθοσφαιριστές της Α2 να πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλιση στο ΤΕΒΕ ».

4 « Ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις ελεύθερου επαγγελματία που μας προτείνουν, δεν δέχονται να μας επιτρέπεται να μετακινούμαστε ελεύθερα ούτε καν σε περίπτωση που η ομάδα στην οποία αγωνιζόμαστε δεν μας πληρώνει ».

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στην Α1- με τον ΠΣΑΚ να εμμένει στην απεργία και τις (περισσότερες εκ των 14) ΚΑΕ να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα συμμετάσχουν στους αγώνες της πρεμιέρας του πρωταθλήματος- ο σημερινός (17.00) αγώνας Αρη- Ολυμπιακού στο Αλεξάνδρειο αποκτά κομβική σημασία, καθώς από τη στάση των παικτών των δύο ομάδων θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι αντιδράσεις των υπολοίπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέφρασε ανοικτά την επιθυμία προς τους αθλητές ότι πρέπει να αγωνιστούν στη Θεσσαλονίκη, με το επιχείρημα ότι είναι από τους πλέον καλοπληρωμένους στην Ευρώπη και δεν νομιμοποιούνται να απεργούν. Αντιθέτως, η γενικότερη τάση που επικρατούσε στον Αρη ως χθες το μεσημέρι, ήταν… « εμείς δεν κατεβαίνουμε και ο Ολυμπιακός ας κάνει ό,τι θέλει », ενώ υπήρχαν και κάποιοι πιο διστακτικοί που έλεγαν… « θα πάμε στο γήπεδο,θα δούμε τη στάση των παικτών του Ολυμπιακού και θα αποφασίσουμε ». Σήμερα στις 17.00 η Καβάλα φιλοξενεί τον Ηλυσιακό, αλλά οι γηπεδούχοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της απεργίας, ενώ το πιο πιθανό είναι ότι στις 19.00

οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα αντικρίσουν στο ΟΑΚΑ τους συναδέλφους τους του ΠΑΟΚ να φορούν… τζιν και μπλουζάκια αντί για σορτσάκια και φανέλες.

Σημαντικό ρόλο, τόσο στους σημερινούς όσο και στους αυριανούς αγώνες της Α1, θα παίξουν οι αθλητές της Α2 (έπειτα από απόφαση της ΕΟΚ το πρωτάθλημά τους θα αρχίσει στις 30 Οκτωβρίου), οι οποίοι θα βρίσκονται στα γήπεδα της Α1 για να στηρίξουν την απεργία ανταποδίδοντας τη στήριξη που τους είχαν παράσχει οι συνάδελφοί τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πειθαρχικό κανονισμό του ΕΣΑΚΕ, προβλέπεται μηδενισμός και πρόστιμο 5.500 ευρώ σε περίπτωση κατά την οποία από υπαιτιότητά μιας ΚΑΕ δεν διεξαχθεί προγραμματισμένος αγώνας, ο οποίος κατακυρώνεται (20-0) υπέρ της αντιπάλου της.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας της Α1 ανδρών: Σήμερα: Αρης- Ολυμπιακός (Αλεξάνδρειο, 17.00), Καβάλα- Ηλυσιακός (Καλαμίτσα, 17.00), Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ (Πυλαία, 19.00). Αύριο: ΑΕΚ- Ικαρος Καλλιθέας (Ελληνικό, 16.30), Ηρακλής- Πανελλήνιος (Ιβανώφειο, 17.00), Κολοσσός Ρόδου- Περιστέρι (Βενετόκλειο, 17.00), ΠανιώνιοςΜαρούσι (Νέα Σμύρνη, 19.00).

ΟΜΟΦΩΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Στηρίζουν την απεργία οι παίκτες 8 ομάδων
Χ θες περίπου στις 16.00 ο ΠΣΑΚ ενημέρωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ότι: «Επειτα από επικοινωνία που είχαν στις 15.50 οι αθλητές των ομάδων Πανιώνιου, Αμαρουσίου, Ηρακλή, ΠΑΟΚ, Αρη, Κολοσσού Ρόδου, ΑΕΚ, Καβάλας και με την αναμονή της απάντησης της ομάδας του Ηλυσιακού που έχει προπόνηση, προκύπτει η ακόλουθη ομόφωνη δήλωση:“Εμείς οι παίκτες των παραπάνω ομάδων στηρίζουμε την απεργία η οποία έχει εξαγγελθεί και θα συμμετέχουμε κανονικά σε αυτήν΄΄».