Εμφύλιες συρράξεις, παρασκηνιακές συγκρούσεις, δημόσιοι διαξιφισμοί, καταγγελίες, απειλές και υπονόμευση κυριαρχούν σε πάρα πολλά «γαλάζια» ψηφοδέλτια σε πρωτεύουσες νομών και σε μεγάλους δήμους. Αν και η Ρηγίλλης κατάφερε να εξουδετερώσει τους «αντάρτες» στις περιφέρειες και να ελπίζει σε νίκη σε τουλάχιστον πέντε από αυτές, δεν συμβαίνει το ίδιο σε μεγάλους δήμους, όπου η ΝΔ εμφανίζεται διχοτομημένη, απόρροια των κακών χειρισμών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν απειλές και προειδοποιήσεις από τον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο για διαγραφές και εστάλησαν και τα απαραίτητα μηνύματα από τη Ρηγίλλης, εντούτοις το πειθαρχικό ουδέποτε ασχολήθηκε. Ο φόβος της απώλειας δυνάμεων στον δεύτερο γύρο, όπου οι εκλεκτοί της ΝΔ ελπίζουν σε στήριξη των «γαλάζιων» ανταρτών, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Αντί να επιλυθούν τα προβλήματα, επιβαρύνθηκε το αρνητικό κλίμα σε πολλές περιοχές, σε μια χρονική στιγμή όπου το κόμμα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιφέρειες, όπως στην Πελοπόννησο που έχει ρίξει το περισσότερο βάρος, με τις συνεχείς- τα τελευταία εικοσιτετράωρα- περιοδείες των δύο αντιπροέδρων, των κκ. Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλου, του κ. Λυκουρέντζου και του γραμματέα Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδη.

Οι συγκρούσεις δεν είναι τόσο μεταξύ «σαμαρικών» και «ντορικών», αλλά οφείλονται σε τοπικές και προσωπικές διενέξεις ανάμεσα σε κομματικά στελέχη, οι οποίες οφείλονται στις αναγκαστικές συνενώσεις που επέβαλε ο «Καλλικράτης».

Στην Πάτρα ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Κ. Χριστόπουλος έχει απέναντί του τον κ. Δ. Αϊβαλή (τ. περιφερειάρχη επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη) που στηρίζεται από τον «σαμαρικό» κ. Θ. Γιοβάνη (τ. πρόεδρο ΝΟΔΕ) και τον ανεξάρτητο κ. Ι. Δημαρά (προερχόμενο από το ΠαΣοΚ) που υποστηρίζουν «προεδρικά» στελέχη, όπως η πολιτευτής κυρία Λένα Καλετζιώτη (είχε υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά).

Στον Πειραιά υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα στη «μανιάτικη βεντέτα» των κκ. Β.Μιχαλολιάκου και Π.Μαντούβαλου, ενώ εμπόδια βάζουν οι αντάρτες στη Γλυφάδα στον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη (που έχει δυναμική). Στην Αρτα ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γ. Παπαβασιλείου (νυν νομάρχης) αντιμετωπίζει την οργή περίπου της μισής νομαρχιακής επιτροπής της ΝΔ, η οποία στηρίζει την «αντάρτικη» υποψηφιότητα του κ. Χρ. Παπάζογλου.

Στον Δήμο Αγρινίου ο υποψήφιος και νυν βουλευτής κ. Δ. Σταμάτης δέχεται σφοδρή κριτική στο παρασκήνιο από μέλη της τοπικής ΝΔ, ενώ «αντάρτικα» υπάρχουν και στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο, όπου ο κ. Ι. Πρεβεζάνος συγκρούεται με τον κ. Ν. Μουρκούση και ο κ. Αθ. Παπαθανάσης με τον κ. Κ. Κονίδα, αντίστοιχα. Στο Αίγιο υπάρχει ένταση και ο υποψήφιος κ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος κατήγγειλε δημόσια τον παρασκηνιακό πόλεμο, ενώ έκρυθμη είναι η κατάσταση και στην Αργολίδα, όπου για τον Δήμο Αργους αντιπαρατίθενται οι κκ. Δ. Καμπόσος (επίσημος υποψήφιος) και Σ. Κοτσοβός.

Στον Βόλο, όπου βρέθηκε και χθες ο κ. Σαμαράς, νεοδημοκρατικά εμπόδια συναντά η υποψήφια δήμαρχος και πρώην βουλευτής της ΝΔ κυρία Ζέττα Μακρή, που αν και έχει καλά ποσοστά, δέχεται παρασκηνιακές πιέσεις από ισχυρά τοπικά στελέχη, τα οποία στηρίζουν ακόμη και τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ κ. Π. Σκοτινιώτη.

Σαμαράς: Το… πέναλτι του λαού!
«Την ώρα όπου οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται, ο κ. Παπανδρέου έκανε χθες δήλωση για τους συνταξιούχους. Δεν ξέρω αν είναι δήλωση μετάνοιας ή δήλωση- και πάλι- εξαπάτησης των πολιτών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι οι οποίοι εθίγησαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλοναπό τα μέτρα του μνημονίου του κ. Παπανδρέου» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς (φωτογραφία), από τη Λάρισα, όπου επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού και συνέχισε με νόημα: «Γι΄ αυτό και η αγωνία του θυμίζει την αγωνία του τερματοφύλακα λίγο πριν από το πέναλτι. Και το πέναλτι θα το χτυπήσει ο ελληνικός λαός, στις 7 Νοεμβρίου».