Επιτέλους συζήτηση και από το ΠαΣοΚ για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Ανάγκα και ΠαΣοΚ πείθεται… Θετική η πρόταση, θετική η συζήτηση, θετική και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμη και αν ακυρώθηκαν οι δικοί τους νόμοι, με άλλον παρόμοιο. Δεν είναι εκεί η ουσία. Το ζήτημα είναι να συμφωνήσουμε, επιτέλους, σε έναν κοινό σχεδιασμό που θα συνοδεύσει τη χώρα στο ταξίδι της ανάπτυξης, χωρίς κομματικούς κλυδωνισμούς.

Η αξιοπιστία μιας χώρας εξαρτάται από τη σταθερότητα της οικονομίας, του φορολογικού συστήματος, της γραφειοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, όταν έχει να κάνει με μεγάλες επενδύσεις. Εν μέσω κρίσης και μνημονίου, καμία από τις παραπάνω τέσσερις συνιστώσες δεν είναι σταθερή. Υπακούει στην έκτακτη συγκυρία, στην τρόικα και στις αστοχίες του μεταπολιτευτικού μοντέλου. Αρα οι μεγάλες επενδύσεις απαιτούν ειδικό καθεστώς. Το αρνιόταν το κόμμα που σήμερα κυβερνά σθεναρά επί δεκαετίες. Είναι δίκαιο, τώρα, η ιστορία να το «τιμωρήσει», επιβάλλοντάς του να το κάνει σχέδιο νόμου!

Ο διαρκής επικοινωνισμός που έχει καταλάβει την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά της πολιτικής της καθίσταται συχνά αίτιο λαθεμένων μηνυμάτων. Ετσι έγινε και στην περίπτωση του Αστακού.

Προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία άρχισαν οι θριαμβολογίες και ο εκθειασμός των επενδυτών. Οταν το σχέδιο ανετράπη, οι επενδυτικές εταιρείες έγιναν «μη σοβαρές». Τίποτα από τα δύο δεν έπρεπε να γίνει! Κατ΄ αρχήν γιατί η χώρα δεν σώζεται ούτε από τον «θείο από την Αμερική» ούτε από τον «σουλτάνο από το Κατάρ».

Η χώρα σώζεται μόνο από το σταθερό επενδυτικό κλίμα. Εχει ανάγκη επειγόντως από αναπτυξιακό νόμο. Ασφαλώς χρειάζεται fast track, αλλά και διαφάνεια και σεβασμό στο περιβάλλον και στο Σύνταγμα, κάτι που δεν υιοθετείται όσο η ΝΔ θα ήθελε στο σχέδιο νόμου, όπως είναι, προτού οδεύσει προς την ολομέλεια… Και κυρίως η χώρα χρειάζεται καλώς νοούμενη συναίνεση. Αυτή προϋποθέτει αξιωματική αντιπολίτευση υπεύθυνη και παραγωγική. Να πολιτεύεται όπως θα κυβερνήσει. Και το κάνει η ΝΔ. Προϋποθέτει όμως και κυβέρνηση χωρίς αγκυλώσεις και εγωισμούς. Θέλει ανοιχτά μυαλά. Ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των μεγάλων επενδύσεων. Πράγμα που ως τώρα δεν διαφαίνεται- δυστυχώς. Κυρίως γιατί η χώρα δίνει εξετάσεις μέσω της επίδοσης της κυβέρνησης, και όχι μέσω της συμβολής της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κ. Μαρκόπουλος είναι βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός.