Εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου, καθ΄ ότι η πλειονότητα των επενδυτών δεν ποντάρει πλέον σε άμεση πτώχευση ή αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας. Για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο η τιμή του CDS των ετήσιων ομολόγων έπεσε σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη των δεκαετών τίτλων. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας απομακρύνεται, μειώνοντας το ρίσκο χώρας που φέρουν οι τίτλοι χρέους που έχει εκδώσει το Δημόσιο. Αναλυτικότερα, το CDS στο έτος διαμορφώνεται πλέον στις 565 μονάδες βάσης, επίπεδα χαμηλότερα κατά 61 μονάδες σε σχέση με το κόστος ασφάλισης για τα δεκαετή ομόλογα. Πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ η εικόνα αυτή ήταν αντίστροφη. Συγκεκριμένα, η τιμή των ετήσιων τίτλων διαμορφωνόταν τότε υψηλότερα κατά 656 μονάδες βάσης σε σχέση με τα δεκαετή.

Σε δηλώσεις του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ανκε Ρίτστερ , αναλυτής της Conduit Capital Μarkets, τόνισε σχολιάζοντας τις προαναφερθείσες εξελίξεις ότι το μομέντουμ για την Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο τις τελευταίες εβδομάδας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας αποδεικνύει πως μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της. Για ενθαρρυντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων κάνει λόγο και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Δημόσιο να προχωρήσει σε νέα μείωση δαπανών την επόμενη χρονιά, με στόχο να πετύχει την επιθυμητή μείωση του ελλείμματός της. Οι αναλυτές της υπογραμμίζουν ότι η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί και το 2011, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα του κράτους. Εξάλλου, δεν αποκλείει η Ελλάδα να χρειαστεί παράταση στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε χθες στις αγορές ομολόγων η άνοδος των spreads των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Νωρίς το απόγευμα η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας ενισχυόταν στις 688 μονάδες βάσης, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο της τάξεως των 7 μονάδων. Ανάλογες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και στις αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.