Ένας πρώην ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας καταδικάστηκεσήμερα από βρετανικό δικαστήριο σε κάθειρξη 21 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών αγοριών.

Ο 73χρονος Τζέιμς Ρόμπινσον, που είχε απελαθεί το 2009 από τις ΗΠΑ για να δικαστεί στη γενέτειρά του, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ για 21 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών από το 1959 έως το 1983, όταν ήταν ιερέας στη Βρετανία.

Ο δικαστής Πάτρικ Τόμας, τον χαρακτήρισε «ύπουλο» και έσπευσε να ασκήσει κριτική και στο ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην υπόθεση λέγοντας ότι εγείρει «πολλά ερωτηματικά».

Ο Τζ.Ρόμπινσον ήταν πυγμάχος και εργαζόταν ως σιδηρουργός σε ορυχείο αλλά το 1971 χειροτονήθηκε. Πήγε στην Καλιφόρνια το 1985, όταν το πρώτο από τα θύματά του αποκάλυψε ότι υπέστη κακοποίηση.

Άλλα έξι θύματα του 73χρονου κατέθεσαν στη δίκη του υποστηρίζοντας ότι τους έδινε δώρα και τους προσκαλούσε για βόλτες με σπορ αυτοκίνητα για να τους παρασύρει.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν και άλλα θύματα, όχι μόνο εδώ αλλά και στην Αμερική» δήλωσε ο αστυνομικός Χάρι Μέι μετά την ανακοίνωση της απόφασης.