ΒΕΡΟΛΙΝΟ Εναν πρωτότυπο τρόπο έχουν βρει τα μέλη μιας μυστηριώδους ομάδας κατοίκων του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν όταν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και τα μεσιτικά γραφεία ζητούν «τρελά» ενοίκια. Εμφανίζονται καμιά δεκαριά νεαροί και νεαρές, δήθεν ως «ενδιαφερόμενοι», και μόλις μπουν στο εσωτερικό του σπιτιού φοράνε μάσκες του Μίκι Μάους και…. γδύνονται! Αρχίζουν να χορεύουν ενώ στα σώματά τους έχουν γράψει συνθήματα όπως «πανάκριβο!» και «κλοπή!». Βγάζουν ερασιτεχνικά βιντεάκια και γίνονται καπνός προτού εμφανιστεί η Αστυνομία. Σε λίγες ώρες τα βιντεάκια έχουν «ανέβει» στο ΥouΤube.

«Θέλουμε να ξέρει κάθε μεσίτης και κάθε ιδιοκτήτης ότι αν προσπαθήσει να νοικιάσει διαμερίσματα σε ληστρικές τιμέςμπορεί να τον επισκεφθούμε. Θα μας βρει στην πόρτα του!» λέει σε ένα από τα βίντεο ένας από τους ακτιβιστές, ο οποίος ανέφερε μόνο το μικρό του όνομα, Ντένις.

«Ηδονιστική Διεθνής» ονομάζεται αυτοσαρκαστικά η άτυπη οργάνωση, τα μέλη της οποίας κυριολεκτικά «βγαίνουν απ΄ τα ρούχα τους» για τα ακριβά ενοίκια. Προσφάτως απέκτησε δημοσιότητα διότι οργάνωσε ένα ανάλογο «χάπενινγκ» σε μια παμπ όπου συχνάζουν νεοναζιστές σκίνχεντ. Εκεί βέβαια τα μηνύματα ήταν πολιτικά και εναντίον του ρατσισμού. Οι διαμαρτυρίες της, μέχρι στιγμής, περιορίζονται στις συνοικίες του κέντρου του Βερολίνου Κρόιζμπεργκ και Φριντριχσάιν. Πολλά σπίτια εκεί έχουν αναπαλαιωθεί, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να είναι πανάκριβα. Από το 1990 οι δύο συνοικίες προσέφεραν φθηνά ενοίκια σε φοιτητές, εργαζόμενους και μετανάστες.

«Δεν θέλαμε να πηγαίνουμε σε διαδηλώσεις όπου όλοι είναι είτε θυμωμένοι είτε λυπημένοι, θέλαμε να κάνουμε κάτι που να λέει “ναι” στη ζωή» λέει ένας άλλος διαδηλωτής, ο Πίτερ, στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ». «Θέλουμε να σοκάρουμε προκειμένου να περάσουμε παντού το μήνυμά μας» προσθέτει.

Ορισμένοι μεσίτες έχουν καλέσει την Αστυνομία και έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά των διαδηλωτών. Ο Αντρέας Στέκε όμως της ένωσης κτηματομεσιτών, Ηaus und Grund Deutschland, δεν δηλώνει ενοχλημένος: «Αυτοί που διασκεδάζουν με το να γδύνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ικανοποιούνται με αυτό» λέει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια περαστική μόδα.

Οι βερολινέζοι διαδηλωτές παραδέχονται ότι έχουν εμπνευστεί από τους ακτιβιστές εναντίον των ακριβών ενοικίων στο Αμβούργο και στο Παρίσι, όπου πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες διαμαρτυρίες. Αλλά τα ενοίκια των δύο πόλεων, ακόμη περισσότερο αυτά του Μονάχου και του Λονδίνου, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά του Βερολίνου.

Στη γερμανική πρωτεύουσα ένα απλώς «καλό» τριάρι διαμέρισμα σε μια από τις πιο σύγχρονες συνοικίες στοιχίζει γύρω στα 1.000

ευρώ τον μήνα, ενώ ο μέσος όρος για ένα απλό δυάρι κοντά στο κέντρο ανέρχεται στα 640 ευρώ τον μήνα.