Δικαστήριο στην Ολλανδία αποφάσισε την επανάληψη της δίκης του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς που δικάζεται για εξώθηση σε φυλετικό μίσος, ενώπιον νέων δικαστών.

Η απόφαση ήρθε όταν ο Γκ.Βίλντερς ζήτησε την εξαίρεση των δικαστών, μετά από κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πιθανή προκατάληψη ενός μέλους της επιτροπής εφέσεων που σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση.

Μία επιτροπή που συστάθηκε εσπευσμένα σήμερα από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ αποφάσισε ότι τα επιχειρήματα του Γκ.Βίλντερς έχουν βάση.

Αυτό σημαίνει ότι η δίκη που ξεκίνησε τον Ιανουάριο πρέπει να επαναληφθεί με διαφορετικούς δικαστές.

«Η δίκη πρέπει να διεξαχθεί από την αρχή στο σύνολο της. Όχι μόνο η προανακριτική φάση αλλά και οι σύνοδοι των δικαστηρίων καθώς οι νέοι δικαστές δεν είχαν παραστεί στις προηγούμενες ακροάσεις. Έτσι θα οριστούν νέοι δικαστές και νέα ημερομηνία» δήλωσε ο Γκέερτ Γιαν Αλεξάντερ Κνούπς, καθηγητής διεθνούς δικαίου του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Ο Ολλανδός βουλευτής χαρακτήρισε το Ισλάμ «φασιστικό» και ζήτησε την απαγόρευση του Κορανίου, το οποίο παρομοίασε με το βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, σε δηλώσεις που έκανε μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Μαρτίου 2008.

Διώκεται για υποκίνηση φυλετικού μίσους και για διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και μη-δυτικών μεταναστών, κυρίως Μαροκινών, καθώς επίσης και για προσβολές σε βάρος μουσουλμάνων.