Ενόψει μίας νέας μείζονος σημασίας δημοσιοποίησης εγγράφων σχετικών με το πόλεμο στο Ιράκ από το Wikileaks και μίας ανακοίνωσης αύριο, το αμερικανικό Πεντάγωνο δηλώνει ότι δεν περιμένει μεγάλες εκπλήξεις.

Τα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα «μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τους στρατιώτες ή για τους Ιρακινούς που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Όπως εξήγησε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Λέιπαν, το υπουργείο Άμυνας έχει προσδιορίσει τα 400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ που σκοπεύει να δημοσιοποιήσει ο ιστότοπος.

Τα έγγραφα περιέχουν «μη επεξεργασμένες πληροφορίες από τις στρατιωτικές μονάδες» και δεν περιλαμβάνουν «στρατηγικές αναλύσεις ούτε πληροφορίες υψηλού επιπέδου». Αφορούν κυρίως τη μεταχείριση των κρατουμένων, τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και Ιρακινών πολιτικών και τις εκρήξεις αυτοσχέδιων ναρκών.

Σε προετοιμασία για την επικείμενη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων από το Wikileaks με τη βοήθεια και μέσων ενημέρωσης, το Πεντάγωνο οργάνωσε ομάδα 120 ανθρώπων για να εκτιμήσουν τις συνέπειες από τη δημοσιοποίηση εγγράφων ενώ έχει ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης «να μην διευκολύνουν τη διαρροή απορρήτων».

Σύμφωνα με τον Λέιπαν τα έγγραφα προέρχονται από μια βάση δεδομένων που βρίσκεται στο Ιράκ και περιλαμβάνει εκθέσεις που κατέθεταν οι στρατιωτικές μονάδες για τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Νωρίτερασήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε προειδοποιήσει από το Βερολίνο να μην υπάρξουν αποκαλύψεις από το Wikileaks.

Εντωμεταξύ, από το Twitter το Wikileaks ανακοίνωσε ότι αύριο το πρωί θα προβεί σε σημαντική ανακοίνωση, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρόνο και τον τόπο ή το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.