Ξεκίνησεσήμερα η 65η Σύνοδος των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, η οποία έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το κείμενο της διαβούλευσης για τον νέο νόμο-πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να κοινοποιηθεί σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στις εργασίες της Συνόδου το Σάββατο, το απόγευμα, θα συμμετάσχει και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα και αφορούν σε χρηματοδοτικές δυνατότητες των πανεπιστημίων, στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια σε θέματα ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, καθώς επίσης και στις περικοπές χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ, φοιτητές από το πανεπιστήμιο και τις σχολές των ΤΕΙ Κρήτης μαζί με καθηγητές ΔΕΠ και φοιτητές από άλλες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας υποδέχονται με μια «Αντισύνοδο», τη Σύνοδο των πρυτάνεων και εναντιώνονται στις αλλαγές που προωθεί με νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας.

Το Σάββατο, με κάλεσμα και προς την κοινωνία του Ρεθύμνου οι φοιτητικές παρατάξεις και οι σύλλογοι καθηγητών οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας και για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί στην πόλη του Ρεθύμνου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ αυστηρά μέτρα φρούρησης εφαρμόζονται στο ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος.