Τη βεβαιότητα ότι οι διατραπεζικές αγορές θα ανοίξουν ως και το τέλος του 2010 εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα για τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου στην παρούσα φάση την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής του επάρκειας και όχι τις εξαγορές. Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας κατά 3,2 δισ. ευρώ συνολικά μπαίνει τις επόμενες ημέρες στην τελική του ευθεία με τον ορισμό των συμβούλων που θα αναλάβουν την πώληση του 20% της Finansbank με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο και η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την τουρκική τράπεζα, η ολοκλήρωση του οποίου θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ εν όψει της διάθεσης του πακέτου μετοχών της Finansbank.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με την ονομασία «Αθήνα επί 4» που διενεργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είπε ότι από το 1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπράξει από την πώληση του 20% της Finansbank τα 500 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στην Τουρκία για να στηρίξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της θυγατρικής. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως και τα μέσα του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ταμβακάκης εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αισιόδοξος ότι οι γραμμές πίστωσης από το εξωτερικό θα ανοίξουν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Σχετικά με τις προοπτικές απεξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην οποία η Εθνική χρωστά σήμερα 22 δισ. ευρώ, ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να ανοίξουν οι αγορές και εν συνεχεία να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης της τράπεζας. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε χθες ότι επισπεύδεται κατά δύο ημέρες η έναρξη διαπραγμάτευσης των εκ μετατροπής μετοχών της Εθνικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ). Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, κατόπιν σχετικής έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑ, οι μετοχές αυτές θα εισαχθούν στο ταμπλό της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έναντι της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.