Την προοπτική αύξησης των επιβατών στις πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς κατά 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο βάσει της ζήτησης που υπάρχει σημείωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair κ. Κen Ο΄ Τoole. Την αναφορά αυτή έκανε σε συνάντηση εκπροσώπων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους χθες με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ.Νικητιάδη, γενικούς γραμματείς και εκπροσώπους περιφερειών, καθώς και εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, με τους οποίους εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας.

Ανάλογη πρόθεση για δυναμική δραστηριοποίηση στη χώρα διατύπωσε και ο εκπρόσωπος της easyJet κ. Σ. Βακιρτζής, ο οποίος τόνισε τη σημασία που θα έχει στην ανάπτυξη της συνεργασίας η θέσπιση κινήτρων από την πολιτεία που θα ενισχύσουν την πρόθεση των εταιρειών να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω στην ελληνική αγορά. Από την πλευρά του ο κ. Νικητιάδης διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Τη συνειδητοποίηση των ευκαιριών της επόμενης ημέρας επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Α. Ανδρεάδης τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας με τις αεροπορικές εταιρείες θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στον ελληνικό τουρισμό και προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η συνεργασία όλων των πλευρών να αποδώσει αποτελέσματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γ. Τσακίρης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αεροπορικών Εταιρειών στην Ελλάδα κ. Ν.Φραντζεσκάκης, η περιφερειάρχης Ηπείρου κυρία Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Β. Μπρακουμάτσος και εκπρόσωποι από τις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Αττικής.

Μειωμένες αφίξεις
Με μείωση 5,4% στις αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (87,5%), την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2010 παρουσίασαν μείωση 7,4%, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν μείωση 6%. Κατά χώρα προέλευσης πτώση παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο (11%), τη Γαλλία (8,9%), τη Γερμανία (5,5%) και σημαντική μείωση από λοιπές χώρες Ευρώπης (28,0%), ενώ ιδιαίτερη αύξηση εμφανίζουν οι αφίξεις από Λετονία (73,8%), Ρωσία (67,3%) και Κύπρο (48,9%).