Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την προσέλκυση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην Ελλάδα, ενώ οι ενδεχόμενες ανακατατάξεις σε επίπεδο περιφερειαρχών, πιθανόν να σημάνουν μικρή καθυστέρηση στην ευόδωση του σχεδίου προσγείωσης τους σε ελληνικούς προορισμούς.

Την Πέμπτη, ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους διεθνών αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, παρουσία και φορέων του τουρισμού, απηύθυνε πρόσκληση για συνεργασία παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή και θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε το ζήτημα της συνδιαφήμισης των εταιρειών με τον ελληνικό τουρισμό, με κονδύλια προερχόμενα από τις Περιφέρειες, τα οποία ωστόσο θα «διοχετεύονται» μέσω των τουριστικών φορέων στις αεροπορικές εταιρείες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπογράμμισε ότι το σημαντικό για τη χώρα είναι να προσγειώνονται ολοένα και περισσότερα αεροπλάνα αεροπορικών εταιρειών γεμάτα από τουρίστες.

«Είναι ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού», τόνισε, σημειώνοντας ότι ιδιώτες και κράτος μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, με τις περιφέρειες, στο νέο «Καλλικρατικό περιβάλλον», να μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Αγγελόπουλος πρότεινε επίσης να υπάρξει πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία με τους εν Ελλάδι ιδιώτες αερομεταφορείς για δρομολόγηση πτήσεων τσάρτερ, πάντα προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, υπέρμαχος της προσγείωσης των LCC στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι σε όσα νησιά έχουν προσγειωθεί αυτές οι εταιρείες έχουν προσδώσει νέα δυναμική στις αφίξεις.

«Δεν γίνεται η Τουρκία να έχει κερδίσει το στοίχημα αυτό και Ρώσοι τουρίστες να πηγαίνουν στη γείτονα χώρα με 80 ευρώ πήγαινε-έλα», τονίζει.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Βασίλης Μηναΐδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των LCC. εντοπίζοντας τον στον «εκτοπισμό» των τουριστικών πρακτόρων (tour operators) από την Ελλάδα.

«Καλώς ή κακώς, ο ελληνικός τουρισμός στηρίζεται μεταξύ άλλων στους τουριστικούς πράκτορες. Αν με την προσέλκυση των αυτών των εταιριών, εκτοπίσουμε τους tour operators, αυτό ίσως αποβεί μοιραίο λάθος», λέει ο κ. Μηναΐδης φέρνοντας ως σχετικό «παράδειγμα προς αποφυγή» τη Μάλτα.