Αρχισαν οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 στο Γκεονγκίου της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Λι Μγιούνγκ-μπακ, υπό τη σκιά ενός «πολέμου των νομισμάτων» στην παγκόσμια οικονομία.
Η σύνοδος της Ομάδας των 20 (που περιλαμβάνει τις πλουσιότερες χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις) έπεται της συνεδρίασης της Ομάδας των 7 που διήρκεσε μία ώρα, χωρίς την έκδοση τελικού ανακοινωθέντος, έγινε γνωστό από γαλλικές πηγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τις χώρες που διαθέτουν εμπορικό πλεόνασμα να αναδιαμορφώσουν το σύστημα ισοτιμιών, με επιστολή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, σε μία ελάχιστα κεκαλυμμένη αναφορά στην Κίνα.
Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, το περιεχόμενο του οποίου έγινε χθες γνωστό, αναφέρει ότι οι χώρες της Ομάδας των 20 δεσμεύονται «να απόσχουν από κάθε ανταγωνιστική υποτίμηση«, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones. Η στρατηγική της υποτίμησης συνίσταται στη χειραγώγηση της ισοτιμίας του
νομίσματος με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, εις βάρος της διεθνούς συνεργασίας.
Η Ομάδα των 20 «θα κατευθυνθεί προς ένα σύστημα ισοτιμιών που θα ρυθμίζεται περισσότερο από την αγορά», αναφέρεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος.
Πολλές αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την αδυναμία του δολαρίου, που πλήττει τις εξαγωγές τους προκαλώντας ανατίμηση των δικών τους νομισμάτων.
Από την πλευρά της η Κίνα διατηρεί σταθερά το νόμισμά της συνδεδεμένο με το δολάριο.