Τη διαβεβαίωση του Κατάρ ότι οι επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων θα πραγματοποιηθούν μετέφερε ο επικεφαλής Επενδύσεων του εμιράτου Αχμέντ αλ-Σαγέντ κατά την πρώτη συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας και Κατάρ στην Αθήνα σήμερα.

Επί τάπητος βρέθηκαν τα σχέδια για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού -τη μετατροπή του οποίου σε «Λας Βέγκας» αποκλείει η κυβέρνηση- αλλά δεν συζητήθηκε το ματαιωμένο σχέδιο στον Αστακό.

Στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση τονίζεται πως «η πλευρά του Κατάρ εξέφρασε την ισχυρή βούλησή της να υλοποιήσει την πρόθεσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους μέχρι και 5 δισ. δολαρίων».

Στη συνάντηση προήδρευσαν ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις Χάρης Παμπούκης και ο επικεφαλής της Αρχής επενδύσεων του Κατάρ Αχμέντ αλ-Σαγέντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η οργάνωση των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και τα σχέδια επενδύσεων στους τομείς που προβλέπει το Μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Το ζήτημα της ματαίωσης της επένδυσης στον Αστακό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν εθίγη κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, καθώς το σχέδιο δεν συμπεριλαμβανόταν στη διακρατική συμφωνία.

Ο Χάρης Παμπούκης δήλωσε ότι «η συζήτηση αφορούσε τόσο θέματα οργάνωσης των επαφών, όσο και ποιες επενδύσεις θα υπαχθούν στους τομείς που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές. Οι σχέσεις είναι άριστες και όσα λέχθηκαν και γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό δεν ισχύουν».

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε «ευτυχής που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και όχι τελευταία» και τόνισε ότι επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις, λέγοντας πως «μελετώνται διάφορες προτάσεις και πώς θα προχωρήσουμε σε αυτές». Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το κλίμα της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον του Κατάρ να επενδύσει στο πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού, ο κ. Σαγέντ απάντησε ότι «δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο, μελετάμε εναλλακτικά σχέδια».

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκε και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης. Η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αν και προσήλθε εγκαίρως στη συνάντηση, τελικά δεν συμμετείχε, λόγω καθυστέρησης στην άφιξη της αντιπροσωπείας του Κατάρ στην Αθήνα και του γεγονότος ότι έπρεπε να μιλήσει στη Διάσκεψη της Βουλιαγμένης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Μετά τη δίωρη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών οι Χ.Παμπούκης και Αχμέντ Αλ Σαγιέντ εξέδωσαν την εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η Κοινή Επιτροπή που συστάθηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελλάδας και της Κυβέρνησης του Κατάρ εκπροσωπούμενη από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη της συνάντηση, σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πλευρά του Κατάρ εξέφρασε την ισχυρή βούλησή της να υλοποιήσει την πρόθεσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους μέχρι και 5 δισ. δολαρίων. Τα δυο μέρη επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση των συναντήσεων και την εντατικοποίηση της συνεργασίας με σκοπό την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων σε εκείνους τους τομείς που αναφέρονται στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφτηκε στη Νέα Υόρκη».

Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα του Κατάρ εντός του Νοεμβρίου.