Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες κατέκρινε σήμερα τις δηλώσεις του αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναφέρθηκε στις «υποχρεώσεις» της Βενεζουέλας μετά την ανακοίνωση της προσεχούς κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα αυτή.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα άρχισε τον πόλεμο σπέρνοντας αμφιβολίες με τις δηλώσεις του. Διερωτήθη αν δεν θα χρησιμοποιηθεί ο σταθμός για την κατασκευή πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο κ. Τσάβες σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό.

«Βεβαίως πρόκειται να συμμορφωθούμε, αλλά ο Ομπάμα σπέρνει αμφιβολίες» πρόσθεσε ο κ. Τσάβες.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος Τσάβες μεγάλος επικριτής των ΗΠΑ, υπέγραψε στη Μόσχα με τη ρωσική ηγεσία μια σειρά συμφωνιών για την ενέργεια, που αφορούν και την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εκτίμησε σήμερα ότι το Καράκας έχει δικαιώματα στον τομέα της ατομικής ενέργειας, αλλά παράλληλα έχει και «υποχρεώσεις» μεταξύ των οποίων αυτή που ρητά αναφέρει ότι δεν μπορεί αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή όπλων.

«Υπάρχουν κριτήρια που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες και αναμένουμε ότι αυτά τα κριτήρια θα γίνουν σεβαστά», προειδοποίησε ο πρόεδρος Ομπάμα η χώρα του οποίου έχει ήδη κατηγορήσει το Ιράν–σύμμαχο του κ. Τσάβες–ότι επιχειρεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα καλυπτόμενο με ένα πρόγραμμα που διατείνεται ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς.

Την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ στενά» τη συμφωνία που υπεγράφη από τον κ. Τσάβες και τη Μόσχα για τα πυρηνικά.

Χθες υπογραμμίζεται ότι ο κ. Τσάβες δήλωσε ότι «η Βενεζουέλα θα βρίσκεται στο πλευρό του Ιράν υπό όλες τις συνθήκες» μετά από συνάντηση που είχε με τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο πλαίσιο της περιφερειακής περιοδείας του που στόχευε την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της χώρας του κυρίως με χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολής.