ΛΟΝΔΙΝΟ Ανέκφραστος και με τα χέρια σταυρωμένα άκουσε την καταδίκη του σε ισόβια ο σαουδάραβας πρίγκιπας Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Νασίρ αλ Σαούντβο, 34 ετών, χθες σε δικαστήριο του Λονδίνου. Καταδικάστηκε γιατί τον περασμένο Φεβρουάριο δολοφόνησε τον υπηρέτη και εραστή του σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου της βρετανικής πρωτεύουσας. Δεν απέφυγε όμως αυτό που φοβόταν: όχι να αναλάβει την ευθύνη για το έγκλημα (την ανέλαβε, αν και υποστήριξε ότι σκότωσε εξ αμελείας) αλλά να αποκαλυφθεί η ομοφυλοφιλία του.

Και αυτό διότι στη Σαουδική Αραβία η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο διά αποκεφαλισμού. Και ο ίδιος ήλπιζε μια μέρα να γυρίσει. Συνεπώς, ή δεν θα επιστρέψει ποτέ στην πατρίδα του ή, αν αναγκαστεί, θα κινδυνέψει η ζωή του. Δεν τα κατά φερε όμως. Στην ακροαματική διαδικασία εμφανίστηκαν ακλόνητα στοιχεία: ο καταδικασθείς είχε πληρώσει για τη συντροφιά εκπορνευόμενων γκέι, αναζητούσε συστηματικά στο Διαδίκτυο κέντρα μασάζ για ομοφυλοφίλους και υπηρεσίες ενοικίασης γκέι συνοδών.

Ο πρίγκιπας και εγγονός του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας χτύπησε και στη συνέχεια στραγγάλισε τον Μπαντάρ Αμπντουλάχ Αμπντουλαζίζ, 32 ετών, τον οποίο επί εβδομάδες κακοποιούσε σεξουαλικά και βασάνιζε συστηματικά στο ξενοδοχείο «Landmark». Η ποινή των ισοβίων στη Βρετανία σημαίνει ότι ο πρίγκιπας θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής περιέγραψαν πώς ο υπηρέτης του πρίγκιπα δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι στη διάρκεια της μοιραίας γι΄ αυτόν επίθεσης. Στη διάρκεια προηγουμένων επιθέσεων ο υπηρέτης και εραστής υπέστη φρικτά τραύματα σε ένα αφτί του, εσωτερική αιμορραγία του εγκεφάλου αλλά και σοβαρά χτυπήματα στον λαιμό. Ο Σαούντ προσπάθησε να κρύψει την αληθινή φύση της σχέσης του με τον υπηρέτη υποστηρίζοντας στο δικαστήριο πως ήταν φίλοι και μάλιστα ισότιμοι. Ο θυρωρός όμως του ξενοδοχείου στο οποίο συνέβη το φονικό είπε ότι του φερόταν «όπως σε σκλάβο».

Ο πρίγκιπας υποστήριξε ακόμη ότι είναι ετεροφυλόφιλος και έχει φιλενάδα στην πατρίδα του. Η πολιτική αγωγή απέδειξε ωστόσο ότι είχε κλείσει ραντεβού με δύο άνδρες συνοδούς και έναν ομοφυλόφιλο μασέρ, ενώ αναζητούσε εικόνες ομοφυλοφιλικού περιεχομένου σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

Αρχικώς, όταν συνελήφθη, ο Σαούντ είχε ισχυριστεί ότι καλύπτεται από διπλωματική ασυλία, κάτι που στη συνέχεια αποδείχθηκε ανακριβές.