ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Από τη μία γκάφα στην άλλη πέφτει η Κριστίν Ο΄ Ντόνελ, η υπερσυντηρητική πολιτικός του Κόμματος του Τσαγιού (Τea Ρarty) και «αντάρτισσα» υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την έδρα του Ντελαγουέρ στη Γερουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι δεν γνωρίζει καμία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (αν και τις καταδικάζει συλλήβδην ως «αριστερές»…), η κυρία Ο΄ Ντόνελ πιάστηκε αδιάβαστη σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αμερικανικού Συντάγματος: τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. «Σε ποιο σημείο του Συντάγματος υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός;» ρώτησε «προκλητικά» η φανατικά θρησκευόμενη (αν και συμμετείχε σε… σατανιστικές τελετές στα νιάτα της) κυρία Ο΄ Ντόνελ τον αντίπαλό της και υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς κατά τη διάρκεια του δεύτερου τηλεοπτικού τους ντιμπέιτ.

«Στην Πρώτη Τροποποίηση, και μάλιστα από το 1791!» της απάντησε εκείνος, εκθέτοντάς την ανεπανόρθωτα ενώπιον των τηλεθεατών. Ωστόσο η νέα αστέρας συνέχισε απτόητη. «Μου λέτε δη λαδή ότι υπάρχει απαγόρευση στην εκτελεστική εξουσία να νομοθετεί με βάση τον Λόγο του Θεού;» ρώτησε.

Με αυτόν τον τρόπο έδειξε την πλήρη άγνοιά της για ένα από τα πιο γνωστά άρθρα της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος, αντικείμενο συζητήσεων ήδη από τον 19ο αιώνα. Ο Τόμας Τζέφερσον , ένας από τους συντάκτες του Συντάγματος, είχε μάλιστα διακηρύξει ότι σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης είναι «να υψώσει ένα διαχωριστικό τείχος μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους».

Μάταια το επιτελείο της υποψήφιας προσπάθησε να διορθώσει την γκάφα, ανακοινώνοντας αργότερα ότι η ίδια ήθελε να πει ότι πουθενά στο Σύνταγμα δεν αναφέρεται αυτολεξεί η φράση «διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος». Η ζημιά είχε γίνει, με αποτέλεσμα η κυρία Ο΄ Ντόνελ να βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του Ντελαγουέρ, πίσω από τον κ. Κουνς.

Στο πρώτο ντιμπέιτ η κυρία Ο΄ Ντόνελ θέλησε να εκφράσει την αντίθεσή της σε «πάρα πολλές» αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση που απαγορεύει την απομάκρυνση των γκέι από τις ένοπλες δυνάμεις. Οταν όμως οι παρουσιαστές τής ζήτησαν να αναφέρει και άλλες, δεν μπορούσε να απαντήσει. Ανάλογη «αστοχία» είχε και η υποψήφια για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν το 2008, όταν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της μπόρεσε να αναφέρει μόνο μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι δύο γυναίκες πολιτικοί συνδέονται με κοινή ιδεολογία.

ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ: ΟΜΙΛΟΣ ΓΚΑΦΑΤΖΗΔΩΝ
«Κάποιοι από εσάς μου φαίνεστε λίγο Ασιάτες…»

Τ ο παραστράτημα της κυρίας Ο΄ Ντόνελ έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα άλλων εκλεκτών του Κόμματος του Τσαγιού. Οπως η υποψήφια γερουσιαστής της Νεβάδα Σάρον Ανγκλ (φωτογραφία), η οποία προ ημερών εκφωνούσε ομιλία σε ισπανόφωνο ακροατήριο και κάποια στιγμή είπε: «Κάποιοι από εσάς μου φαίνεστε λίγο Ασιάτες…». Την περασμένη Κυριακή οι «φουσκωτοί» του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία στην Αλάσκα Τζο Μίλερ, υπερσυντηρητικού και επίσης υποστηριζόμενου από το Κίνημα του Τσαγιού, πέρασαν χειροπέδες σε έναν δημοσιογράφο. Ο λόγος; Οι ερωτήσεις του κρίθηκαν «ενοχλητικές», όπως και η συμπεριφορά του. Τέτοια περιστατικά, που καταδεικνύουν τη γύμνια των υποψηφίων που στηρίζει το συγκεκριμένο Κίνημα του Τσαγιού, έχουν αναθαρρήσει τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους.