Με το Βραβείο Ζαχάρωω για την Ελευθερία της Σκέψης τιμήθηκε σήμερα ο αντιφρονούντας κουβανός ακτιβιστής Γκιγέρμο Φαρίνας.

Τον Ιούλιο ο κ. Φαρίνας, 48 ετών, σταμάτησε την απεργία πείνας την οποία πραγματοποιούσε, όταν η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 52 πολιτικούς κρατουμένους.

Κατά την εκστρατεία του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποίησε περισσότερες από 20 απεργίες, ενώ πέρασε περισσότερα από 11 χρόνια στη φυλακή.

Υποψήφιο για το σημαντικό ευρωπαϊκό βραβείο, ήταν επίσης μία ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας ακτιβιστής από την Αιθιοπία.

Ο κ. Φαρίνας, ψυχολόγος, δημοσιογράφος και πρώην στρατιώτης, βρέθηκε πολύ κοντά στο θάνατο κατά τη διάρκεια των απεργιών πείνας που πραγματοποίησε μέσα στο 2010.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που του έδωσαν το βραβείο, τον χαρακτήρισαν «φάρο ελπίδας για δεκάδες δημοσιογράφους και ακτιβιστές που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή».

«Αποτελεί ιδανικό υποψήφιο για το Βραβείο Ζαχάρωφ καθώς υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία στη χώρα του», τόνισαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.