ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαπίστωση πραγματοποίησαν αμερικανοί παλαιοντολόγοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πτερόσαυροι, τα γιγαντιαία πτηνά της εποχής των δεινοσαύρων, μπορούσαν να καλύπτουν αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων χωρίς να κάνουν ούτε μία στάση.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Chatham στο Πίτσμπουργκ εκτιμούν ότι οι πτερόσαυροι μπορούσαν να πετάξουν χωρίς στάση για 17.000 χιλιόμετρα. Με απλά λόγια, μπορούσε ένα πτερόσαυρος να ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και να φθάσει στην Ευρώπη διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό χωρίς να σταματήσει πουθενά!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ανέπτυξαν τη θεωρία, το μυστικό αυτής της εκπληκτικής ικανότητας βρίσκεται στον τρόπο που πετούσαν οι πτερόσαυροι. «Πιθανότατα κουνούσαν τα φτερά τους για λίγα λεπτά και στη συνέχεια έκαναν ελεύθερη πτήση ώσπου να ξεκουραστούν οι μύες τους και να ξαναρχίσουν να κινούν τα φτερά τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις» αναφέρει στην «Daily Μail» ο Μάικλ Χαμπίμπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η θεωρία αυτή έρχεται να ανατρέψει πλήρως προηγούμενες που ανέφεραν ότι οι πτερόσαυροι εξαιτίας του τεράστιου όγκου τους ουσιαστικά δεν πετούσαν.