Πενήντα υποθέσεις διαφθοράς που ερευνώνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναζητούν δράστη. Και αυτό διότι δεν έχει ακόμη περαιωθεί- με άσκηση διώξεων ή με αρχειοθέτηση των δικογραφιών- καμία έρευνα γι΄ αυτές τις σοβαρές υποθέσεις. Οπως έγινε χθες γνωστό, οι διερευνώμενες υποθέσεις βρίσκονται στα χέρια έξι εισαγγελικών λειτουργών του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος που έχει συγκροτηθεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου. Οι περισσότερες από αυτές βρέθηκαν στο εισαγγελικό «στόχαστρο» με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ η πλειονότητά τους διερευνάται από το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, οι έρευνες βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Συγκεκριμένα:

Αλλες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, όπως π.χ. η προκαταρκτική εξέταση για την προμήθεια μετρητών και τη δημιουργία αιολικού πάρκου με απευθείας ανάθεση από τη ΔΕΗ. Αλλες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς έχουν προχωρήσει, ωστόσο δεν διερευνώνται από το Τμήμα της Εισαγγελίας για το Οικονομικό Εγκλημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι προκαταρκτικές εξετάσεις που αφορούν:

α) Τις συμβάσεις της Siemens με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας (Αρμεντέλ).

β) Τις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΣΕ.

γ) Τον φάκελο της γερμανικής εταιρείας ΜΑΝ η οποία φέρεται κατά τα έτη 2002-2004 να έδωσε «μίζες» σε έλληνες αξιωματούχους για την προμήθεια 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ.

Εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν χθες ότι οι καθυστερήσεις στην περαίωση αυτών των σημαντικών ερευνών οφείλονται κυρίως στις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε ανθρώπινο δυναμικό. «Αν ήταν στο χέρι μας, οι έρευνες αυτές θα είχαν ολοκληρωθεί “χθες”» υπογράμμιζε χθες εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες από τις διερευνώμενες υποθέσεις απαιτούν τη διενέργεια χρονοβόρων ενεργειών για την αναζήτηση της αλήθειας. Δηλαδή, η διαλεύκανσή τους προϋποθέτει την άρση τραπεζικών και άλλων απορρήτων ή αιτήματα δικαστικής συνδρομής που πολλές φορές «μπλοκάρουν» την πορεία μιας έρευνας.