Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε δηλώσεις διέψευσε δημοσίευμα περί μυστικής διπλωματίας Αθήνας-Άγκυρας.

«Δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα φέρονται ότι έγιναν με μυστικές διαπραγματεύσεις και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πάντοτε ξεκάθαρες»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρέπεμψε επίσης στις εκτενείς αναφορές του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα και τη «χαρακτηριστική δήλωση», όπως είπε, του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα ότι «όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν δεχόμαστε ούτε γρατζουνιά».

«Η κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη εδώ και χρόνια», τόνισε τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο την εξωτερική πολιτική. Όσον αφορά στις συνομιλίες με την Άγκυρα, υπογράμμισε ο υπουργός, «οι θέσεις μας είναι καθαρές και το πλαίσιο ξεκάθαρο».

Ο κ.Δρούτσας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα.

«Αυτό είναι το πλαίσιο, κι αν θέλετε, και η απόλυτη κόκκινη γραμμή. Ούτε γρατζουνιά σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε.

Σε ερώτηση που έγινε προς τον πρώην εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ και ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο χαρακτήρισε το ζήτημα «μείζων». Πρόσθεσε σχετικά «Ειδικά ενόψει της επίσκεψης του κ. Ερντογάν θα πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα και πλήρως. Όχι από υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά από την πολιτική ηγεσία, τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και από την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Θα πρέπει επιτέλους να καταστεί σαφές τί και από ποιους συζητείται εδώ και ένα χρόνο στο διάλογο με την Άγκυρα».

Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «έχουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται να πάρει και όχι φυσικά, να δώσει. Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κομβική στιγμή στην οποία η Τουρκία διεκδικεί για τον εαυτό της έναν ρόλο υπερδύναμης στην περιοχή, με την μετατροπή και της Ελλάδος όπως και των υπολοίπων χωρών που την περιβάλουν, σε χώρες δορυφόρους. Πολύ φοβούμαι ότι η Ελληνική κυβέρνηση, ή δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς γίνεται ή ακολουθεί μια υποχρεωτική μοιρολατρική πολιτική», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.