Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ το 2010 προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται πλέον ότι θα αναπτυχθεί κατά 3,4% ήτοι με ρυθμό υπερδιπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης ωστόσο, κατά τη διάρκεια του επομένου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,8% ως αποτέλεσμα της συνολικής επιβράδυνσης που θα εμφανίσει η παγκόσμια οικονομία, έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,6% το 2011.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «η Γερμανία είναι ξανά η κινητήριος δύναμη της Ευρώπης. Μετά από μια περίοδο στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, η οικονομία μας πλέον προσπερνά (σ.σ.τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές)».

«Το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύχθηκε εφέτος με ταχύτερο ρυθμό του αναμενομένου. Η ζήτηση γερμανικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ιδίως στις ταχέως αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Κίνας», πρόσθεσε.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7% στη διάρκεια του 2009 στο πλαίσιο της δυσμενέστερης οικονομικής συγκυρίας των τελευταίων 60 ετών. Οι προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης συμβαδίζουν και με τις προβλέψεις αναλυτών και οικονομολόγων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης προβλέπει αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 3,4% εφέτος.

«Η ανάκαμψη στέκεται στέρεα σε δύο πόδια» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας. «Μετά την ισχυρή ώθηση που έλαβε από τις εξαγωγές, η εγχώρια οικονομία απογειώνεται εκ νέου».

Ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής τροχιάς στην οποία βρίσκεται η Γερμανία, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί και ότι ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί κάτω από το επίπεδο των τριών εκατομμυρίων, το 2011. «Σήμερα απασχολούνται περισσότεροι άνθρωποι από ότι στη διάρκεια ή πριν την κρίση», σημείωσε ο υπουργός.