Επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ ανά έτος μέχρι το 2015 σχεδιάζει η ΔΕΗ, με στόχο τη μείωση του κόστους εκπομπής ρύπων, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταίρο για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα.

Η κατασκευή του πάρκου θα συμπεριληφθεί στο νέο επιχειρηματικό πλάνο που σκοπεύει να παρουσιάσει η εταιρία στις αρχές του επόμενου έτους, όπως ανέφερε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Για την υλοποίηση του πενταετούς σχεδίου επενδύσεων θα αξιοποιηθεί το τουλάχιστον το 30-40% των ταμειακών ροών της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα ποσά θα αντληθούν μέσω δανείων, όπως ανέφερε ο Α.Ζερβός. Η ΔΕΗ επιδιώκει την αντικατάσταση παλιών ρυπογόνων μονάδων και την επέκταση των δραστηριοτήτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος για την εκπομπή ρύπων, που αναμένεται να ξεπεράσει ετησίως το 1 δις ευρώ από το 2013, όπως αναφέρει το Reuters.

Η εταιρία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με εταίρο, που ο Α.Ζερβός δεν θέλησε να κατονομάσει για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 200ΜW στην Κοζάνη. Ο Ζερβός πρόσθεσε ότι τα υδατικά αποθέματα της επιχείρησης τον Οκτώβριο έφτασαν σε ιστορικό ρεκόρ λόγω βροχοπτώσεων – «θετικός οιωνός», σύμφωνα με τον ίδιο, για την κερδοφορία της ΔΕΗ, γιατί η αυξημένη χρήση υδροηλεκτρικών μονάδων μειώνει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής.