ΠΑΡΙΣΙ Αγριες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και νεαρών διαδηλωτών σημάδεψαν τη χθεσινή γενική απεργία στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο δημόσιος τομέας παρέλυσε, ενώ περίπου οι μισές αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν, την ώρα που περισσότερες από 200 διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα: η Γερουσία θα κληθεί να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας τόσο για την πρόωρη (από 60 στα 62 χρόνια) όσο και για την πλήρη (από 65 στα 67 χρόνια) συνταξιοδότηση.

Βίαιες συμπλοκές ξέσπασαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες έξω από λύκειο στην πόλη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, όπου νέοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση ελαστικών σφαιρών. Στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Ανατολικό Παρίσι, νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 290 διαδηλωτές έχουν συνολικά συλληφθεί σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ενώ τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, χθες βρίσκονταν υπό κατάληψη 400 λύκεια σε όλη τη Γαλλία, ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα σχολεία που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις δεν ξεπέρασαν τα 261. «Θα λάβω μέτρα κατά των ταραχοποιών προκειμένου να διαφυλαχθεί η τάξη» προειδοποίησε ο κ. Σαρκοζί, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μπρυς Ορτφέ απείλησε ότι «θα αναγκαστεί να αναλάβει σκληρή δράση» αν συνεχιστούν τα επεισόδια.

Προβλήματα έχουν σημειωθεί και στις μετακινήσεις, αφού τόσο οι σιδηροδρομικοί όσο και οι υπάλληλοι στα αεροδρόμια συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό στην απεργία. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των 12 μεγάλων διυλιστηρίων της Γαλλίας συνεχίστηκε για έβδομη ημέρα, με αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι «είναι ζήτημα λίγων ημερών να αποκατασταθεί πλήρως η διακίνηση καυσίμων». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Γάλλων αντιτίθεται, με ποσοστά που φτάνουν ως και το 71% των ερωτηθέντων, στα σχέδια της κυβέρνησης.

Εναν διαδηλωτή «βλέπουν» οι αστυνομικοί, «τρεις» τα συνδικάτα
Ποιος λέει την αλήθεια σχετικά με τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης; Σύμφωνα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της συντηρητικής εφημερίδας «Le Figaro», «τα εργατικά συνδικάτα μπλοφάρουν» και «φουσκώνουν» τον αριθμό χρησιμοποιώντας παραπλανητικές μεθόδους. Π.χ., στέλνουν ζευγάρια παρατηρητών οι οποίοι καταγράφουν «ανά μπλοκ διαδηλωτών» το πλήθος που περνάει μπροστά τους και στο τέλος της ημέρας κάνουν αυθαίρετο πολλαπλασιασμό για όλη τη χώρα. Ή πάλι υπολογίζουν τους «διαδηλωτές ανά τετραγωνικό μέτρο», μέθοδος που κανονικά ενδείκνυται μόνο όταν το πλήθος είναι ακίνητο. Χθες το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούσε ότι 1,1 εκατ. Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους, ενώ τα συνδικάτα επέμεναν πως υπερέβαιναν τα 3,5 εκατομμύρια.