Διαφορετικός σε σχέση με την περυσινή καταστροφική σεζόν του εμφανίζεται ο Ολυμπιακός στο εφετινό δεύτερο ξεκίνημα του κ. Ερνέστο Βαλβέρδε στον ερυθρόλευκο πάγκο. Μήπως οφείλεται στο ότι ο ισπανός κόουτς έχει καλύτερο έμψυχο υλικό στη διάθεσή του ή επειδή ο ίδιος είναι πολύ καλύτερος προπονητής από τους προκατόχους του; Μήπως λόγω του ότι οι εντολές του είναι ρηξικέλευθες ή διότι έχει ποδοσφαιριστές ικανούς να υλοποιήσουν τα πλάνα του; Ο,τι και αν ισχύει- ή πρόκειται για συνδυασμό-, ο Ολυμπιακός παρουσιάζει κάποια στοιχεία στο παιχνίδι του που τον διαφοροποιούν από την περασμένη σεζόν, η οποία στιγματίστηκε από πολλές αλλαγές προπονητών, επιδημία τραυματισμών και τελικά τη μεγαλύτερη αποτυχία των τελευταίων χρόνων…

Υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες στους οποίους αρχίζει και φαίνεται η δουλειά του κ. Βαλβέρδε οι οποίοι είναι οι εξής:

1 Πίεση από ψηλά: Στοιχείο στο οποίο επιμένει πολύ ο προπονητής του Ολυμπιακού και αποτελεί το ζητούμενο για τους περισσότερους συναδέλφους του. Η άμυνα ξεκινά από την επίθεση και το ασφυκτικό πρέσινγκ στην αντίπαλη άμυνα δεν επιτρέπει μόνο εύκολα κλεψίματα και επιθέσεις με καλές προϋποθέσεις, αλλά «υποχρεώνει» τον αντίπαλο να αναπτύσσεται με μακρινές και διεκδικήσιμες μπαλιές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο προσηλωμένος στα αμυντικά καθήκοντά του Νταβίντ Φουστέρ έχει πάρει στο… σπίτι του τη φανέλα του βασικού που αγωνίζεται λίγο πίσω από τον επιθετικό.

2 Βοήθειες των ακραίων μπακ στους χαφ: Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο ρόλος των ακραίων αμυντικών έχει αναβαθμιστεί και επιθετικά. Οι προωθήσεις και οι βοήθειες των μπακ στους μεσοεπιθετικούς ώστε να δημιουργείται αριθμητική υπεροχή στην επίθεση είναι ένα στοιχείο που προσπαθεί να βελτιώσει στον Ολυμπιακό ο κ. Βαλβέρδε. Και γι΄ αυτό ο Βασίλης Τοροσίδης έχει τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε σχέση με όλους τους συμπαίκτες του στο πρωτάθλημα. Ο «Τόρο» είναι κατ΄ εξοχήν παίκτης που μπορεί να λειτουργήσει και στα δύο κομμάτια του παιχνιδιού και θεωρείται αναντικατάστατος.

3 Πολυπρόσωπη επίθεση: Ο κ. Βαλβέρδε θεωρείται (και είναι) προπονητής με επιθετική φιλοσοφία. Επιθετικότητα με μέτρο βέβαια, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός προσπαθεί να επιτίθεται με περισσότερους παίκτες σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Ανεβάζοντας παραπάνω παίκτες στην επίθεση, οι επιλογές αυξάνονται και οι αντίπαλες άμυνες έχουν περισσότερους να αντιμετωπίσουν, ενώ όταν αναπτύσσεται η ομάδα οι παίκτες με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά παίρνουν περισσότερες φορές την μπάλα από τους συμπαίκτες τους. Ο Γιάννης Φετφατζίδης που διακρίνεται για την ικανότητά του να κινείται σε κλειστό χώρο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ποδοσφαιριστή που «βολεύεται» από ένα σύστημα στο οποίο απαιτείται περισσότερη συμμετοχή στην ανάπτυξη.

* Με σχετική επιστολή η ΠΑΕ Ολυμπιακός ζητεί από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός το κεντρικό μπουθ του ΟΑΚΑ, στο οποίο θα παρευρεθεί και ο μεγαλομέτοχος των Ερυθρολεύκων κ. Βαγγέλης Μαρινάκης που προτίθεται να παρακολουθήσει από κοντά το ντέρμπι των «αιωνίων», το Σάββατο 30 Οκτωβρίου.