Υψηλού μορφωτικού επιπέδου και με ικανοποιητικό εισόδημα είναι η πλειονότητα των ξένων μαραθωνοδρόμων που έρχονται στην Ελλάδα με αφορμή τη διεξαγωγή του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου την επόμενη Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα ο μαραθώνιος της Αθήνας γίνεται αφορμή να αφιχθούν μεγάλοι μαραθωνοδρόμοι του παρελθόντος, όπως η Ρόζα Μότα από την Πορτογαλία και ο Ρον Χιλ από την Αγγλία ή η χρυσή ολυμπιονίκης του Πεκίνου Κονσταντίνα Ντίτα από τη Ρουμανία.

Τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνονται και από τη στατιστική έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ν.

Κανελλόπουλος. Μάλιστα, το 90% των ξένων μαραθωνοδρόμων θεωρεί τον αγώνα την καλύτερη αφορμή για να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Οι αφίξεις αθλητών, συνοδών και προπονητών υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 20.000,

ενώ η παραμονή τους στην Αθήνα κατά μέσον όρο θα είναι πενθήμερη.

Συνολικά οι κρατήσεις σε δωμάτια από τους αθλητές, τους προπονητές, τους δημοσιογράφους και όσους τους συνοδεύουν ξεπερνούν, σύμ φωνα με ασφαλείς υπολογισμούς, τις 60.000.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου ανέφερε ότι το συνολικό ποσό που διατέθηκε για τη διοργάνωση τόσο των αγώνων (μαραθωνίου, 10 και 5 χιλιομέτρων) όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων έφθασε το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στις σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Μαραθώνιου Δρόμου (ΑΙΜS) και το 4ο Συμπόσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF) με θέμα «Μαραθώνιος και περιβάλλον».