Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα, Τετάρτη, υπέρ της κατώτατης άδειας μητρότητας διάρκειας 20 εβδομάδων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της θέσπισης πατρικής άδειας, με μία οριακή ψηφοφορία που αντικατοπτρίζει τις ευρωπαϊκές διαφωνίες στο θέμα αυτό.

Κατά την άδεια μητρότητας θα καταβάλλεται αποζημίωση ίση με το 100% του μισθού, ενώ οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να θεσπιστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. άδεια πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο συνεχόμενων εβδομάδων, η οποία θα πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η άδεια μητρότητας.

Η ισχύουσα μέχρι τώρα κατώτερη άδεια λοχείας είναι 14 εβδομάδες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αρκετές χώρες η άδεια είναι μεγαλύτερη, αλλά οι τρόποι αποζημίωσης διαφέρουν σημαντικά από κράτος σε κράτος.

Οι ευρωβουλευτές κλήθηκαν σήμερα να αποφανθούν σε πρώτη ανάγνωση και αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε., καθώς η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

Αρκετοί ευρωβουλευτές που τάσσονταν υπέρ της βελτίωσης των αδειών μητρότητας και πατρότητας, εμφανίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο κρατώντας ροζ και γαλάζια μπαλόνια, ζωγραφισμένα με χαμογελαστά πρόσωπα μωρών.