ΛΟΝΔΙΝΟ Φορητή συσκευή που «μετράει» τη γυναικεία γονιμότητα είναι εξίσου αποτελεσματική με την εξωσωματική γονιμοποίηση στην επίτευξη κύησης. Το DuoFertilitySystem αναπτύχθηκε από πρώην φοιτητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και καταγράφει τις μεταβολές στη θερμοκρασία του σώματος με στόχο την ανίχνευση των πιο γόνιμων στιγμών της γυναίκας.

Η συσκευή η οποία κοστίζει 495 στερλίνες (περίπου 565 ευρώ) εκτιμάται ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την τεχνική ΙVF για πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Μάλιστα οι κατασκευαστές του συστήματος από την εταιρεία Cambridge Τemperature Concepts (CΤC) υπόσχονται επιστροφή των χρημάτων αν το ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει μέσα σε 12 μήνες από την πρώτη χρήση του.

Το DuoFertilitySystem αποτελείται από έναν μικρό αισθητήρα που μπαίνει κοντά στη μασχάλη καθώς και από μια φορητή συσκευή «ανάγνωσης» των αποτελεσμάτων. Το σύστημα μετράει τη θερμοκρασία της γυναίκας 20.000 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανιχνεύει τις πιο γόνιμες στιγμές της- είναι γνωστό ότι η γυναίκα εμφανίζει μια μικρή αύξηση στη θερμοκρασία του σώματός της όταν έχει ωορρηξία. Τα στοιχεία αποθηκεύονται και μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να εμφανιστούν μπροστά στον ενδιαφερόμενο.

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν μπορούν να αποστέλλουν στη συνέχεια τα στοιχεία σε ειδικούς σε θέματα γονιμότητας της εταιρείας CΤC. Με βάση την ανάλυση είναι σε θέση να ρυθμίζουν τις επαφές τους για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου της Παγκόσμιας Ενωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Μόσχα η επιστημονική υπεύθυνη της CΤC σχετικά με το DuoFertility, δρ Οριάν Σοσιό, το σύστημα συνδέεται με ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης της τάξεως του 19,5% έπειτα από έξι μήνες, ποσοστό επιτυχίας αντίστοιχο με εκείνο της ΙVF. Ο εφευρέτης του DuoFertilitySystem δρ Σάμους Χάσιρ τόνισε ότι η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να δώσει λύση σε ορισμένα προβλήματα γονιμότητας, όχι όμως σε όλα: «Υπάρχουν προβλήματα, όπως η παντελής απουσία σπέρματος, στα οποία το σύστημα δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Ωστόσο σχετικά με ορισμένα κοινά αίτια που οδηγούν σε προβλήματα γονιμότητας, όπως οι ανωμαλίες του κύκλου, η συσκευή μάς δίνει πολύ καλά αποτελέσματααντίστοιχα με εκείνα της εξωσωματικής».