Oλες τις δυνάμεις της ρίχνει στη μάχη για τις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου η κυβέρνηση. Οι εκλογές αυτές έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά εθνικής αναμέτρησης και, ενώ η κυβέρνηση μέχρι πρότινος φαινόταν ότι πόνταρε στη θετική πορεία της οικονομίας και στην προσπάθεια για την αναμόρφωση του κράτους παραγνωρίζοντας την «αντιμνημονιακή συμμαχία», τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει πορεία και επιδιώκει να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, όπου το αποτέλεσμα θα σφραγίσει τις εντυπώσεις το βράδυ των εκλογών, έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να σηκώσει τα ποσοστά του κ. Ι. Σγουρού. Οι βουλευτές έλαβαν πρόγραμμα περιοδειών στην Αττική και οι δήμαρχοι πήραν εντολή να μιλούν για την υποψηφιότητα Σγουρού. Στη μάχη αυτή θα ρίξει το βάρος του ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος χθες στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους επανέλαβε το διακύβευμα των εκλογών («συνεχίζουμε μπροστά ή πάμε πίσω στη χρεοκοπία»), αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης.

Η προσπάθεια αυτή όμως έχει και παράπλευρες απώλειες καθώς διάφορες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναβάλλονται για μετά τις εκλογές και σημειώνονται καθυστερήσεις στο νομοθετικό έργο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα νομοσχέδια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για το λεγόμενο fast track, το οποίο θα απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Τα δύο νομοσχέδια θα προλάβουν να συζητηθούν σε επίπεδο Επιτροπής αλλά στην Ολομέλεια θα εισαχθούν έπειτα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις συζητήθηκε χθες τόσο στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ όσο και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στον ΚΤΕ το κλίμα ήταν… προεκλογικό. Ορισμένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο κ. Κ. Γείτονας και η κυρία Ελενα Παναρίτη, έθεσαν ερωτήματα για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων. Οι βουλευτές σημείωσαν επίσης- ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί πολύ η ΝΔ- ότι με το κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι εξεταστικές επιτροπές και ιδίως η παραπομπή πέντε πρώην υπουργών για το Βατοπαίδι κανένας υπουργός δεν θα τολμάει να βάλει την υπογραφή του σε νομοσχέδια με τη δαμόκλειο σπάθη των εξεταστικών επιτροπών. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης τούς απάντησε ότι ο νόμος που φέρνει στη Βουλή διασφαλίζει απολύτως το δημόσιο συμφέρον και ότι ο ίδιος είναι σίγουρος μέσα του για αυτό. «Δεν φοβόμαστε, όποιος φοβάται να πάει στο σπίτι του» φέρεται να είπε.

Περισσότερο φαίνεται ότι θα καθυστερήσει ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει υπερβεί κάθε προθεσμία. Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, έχει δεσμευτεί ότι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου θα παρουσιαστούν εντός του Νοεμβρίου και ότι ο νόμος θα έχει ψηφιστεί ως το τέλος του έτους, οπότε λήγει η ισχύς του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου. Ενδεχομένως ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης να είναι πολύ αισιόδοξος, δεδομένου του ότι ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος είχε έτοιμο το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ, χρειάστηκε να ασκήσει πιέσεις ώστε να εισαχθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν είναι όμως μόνο το νομοθετικό έργο. Ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα ανακοινωθούν μεγάλες πρωτοβουλίες από την πλευρά των υπουργείων εκτός από όσες έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό πακέτο.