Προβλήματα στην οριστική διευθέτηση των στατιστικών στοιχείων και των οικονομικών αποτελεσμάτων της Γενικής Κυβέρνησης δημιουργεί το χάος που επικρατεί στα οικονομικά των Δήμων.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η Eurostat έχει αρκετή πληροφόρηση, για να μπορέσει να επιβεβαιώσει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία μέχρι και το 2009, οι εκκρεμότητες με τα οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι η Eurostat έχει κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά μαζί με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, για να έχει την πληρέστερη δυνατή εικόνα σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ.

«Δεν χρειάζεται (η Eurostat) να έχει εικόνα από κάθε Δήμο, για να έχει μία εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων, αρκεί να έχει μια εικόνα από ορισμένους Δήμους και να κάνει μια σειρά από υποθέσεις και αναγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό του συνολικού χρέους, το οποίο αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως τα οικονομικά στοιχεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρίζουν περαιτέρω βελτίωσης και εκτίμησε πως η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει εξαιτίας και της μετάβασης στον «Καλλικράτη».

Ωστόσο, μέχρι και εφέτος από τους συνολικά 1.034 Δήμους και Κοινότητες αναλυτικό προϋπολογισμό που μπορεί να θεωρηθεί συμβατός με τα πρότυπα της Eurostat κατάρτιζαν μόλις τα 2/5 των ΟΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει μεγέθους, υποχρέωση υποβολής ισολογισμών στις Περιφέρειες έχουν μόλις 490 Δήμοι και Κοινότητες, αλλά από αυτούς οι συνεπείς είναι μόλις οι 260 (ΟΤΑ με κατοίκους άνω των 5.000 ή με ετήσια έσοδα άνω των 1,5 εκατ. ευρώ).

Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός ότι από το 2008 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο (3697/2008) που προβλέπει την αυστηρή εισαγωγή Διπλογραφικού Συστήματος Λογιστικής στους ΟΤΑ και πλήρη έλεγχο των οικονομικών τους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε να έχει αναλυτικά στοιχεία για τα οικονομικά Δήμων και Κοινοτήτων μόλις στα τέλη του 2009. Τα περισσότερα δε θεωρούνται μη αξιοποιήσιμα.

Οι έλεγχοι που κατά καιρούς διενεργεί η Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών σε Δήμους και Κοινότητες αποτυπώνουν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, αποκαλύπτοντας φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς που σε μεγάλο βαθμός δικαιολογούν τα ελλείμματα των ΟΤΑ, και τα υπέρογκα χρέη τους.

Σύμφωνα με στελέχη της Οικονομικής Επιθεώρησης οι εν λόγω έλεγχοι δεν επαρκούν καθώς είναι δειγματοληπτικοί, γίνονται μετά από καταγγελίες και μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν εκτεταμένοι, καθώς διακόπτονταν με πολιτικές παρεμβάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τα χρέη των ΟΤΑ δεν είναι εύκολο να υπολογισθούν. Οι συνολικές οφειλές των ΟΤΑ από χρέη που αφορούν σε δάνεια από τράπεζες, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, εργολήπτες κ.α., υπολογίζονται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Πάντως, τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούν πως η μείωση των ΟΤΑ σε 370 θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη καταγραφή των οικονομικών τους δεδομένων και την πλήρη αποτύπωση, ελλειμμάτων, χρεών και υποχρεώσεων.