«Κόλλησε» η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας και κινδυνεύει ακόμη και να μπει ξανά σε ύφεση, παραδέχεται για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια η κυβέρνηση του Ναότο Καν, ανατρέποντας τις ως τώρα προγνώσεις της. «Η οικονομική εξέλιξη μοιάζει να βρίσκεται σε βήμα σημειωτόν τον τελευταίο καιρό» γράφει η τελευταία κυβερνητική έκθεση για την οικονομία, που ήδη από τον Σεπτέμβριο μας είχε προϊδεάσει για τη «σοβαρότητα της συγκυρίας», εξαιτίας κυρίως της στασιμότητας των εξαγωγών και του ισχυρού γεν.

Πράγματι, παρά τις κυβερνητικές αποφάσεις για παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, το γεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων. Ετσι, ακόμη και οι ιαπωνικές εταιρείες που συνεχίζουν να εξάγουν στην παγκόσμια αγορά βλέπουν τα έσοδά τους από το εξωτερικό να μειώνονται όταν μετατρέπονται σε γεν. Αν, αντίθετα, αυξήσουν τις τιμές τους στο εξωτερικό, για να αναπληρώσουν τις απώλειες αυτές, τότε η ανταγωνιστικότητά τους πέφτει.

Ωστόσο ούτε η εγχώρια αγορά μπορεί να αντικαταστήσει τις εξαγωγικές δυσκολίες. Η Ιαπωνία υφίσταται μια πραγματική διαδικασία μειώσεων τιμών στο λιανεμπόριο, που οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μειώσεις κόστους και επενδύσεων. Οι μειώσεις τιμών από τις επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν ωστόσο να προσελκύσουν νέους καταναλωτές, καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν και σε τέτοια κατάσταση η ροπή προς την κατανάλωση περιορίζεται. Η κυβέρνηση απλώς διαπιστώνει «ορισμένα σημάδια αποκατάστασης» της αγοράς εργασίας, καθώς οι δείκτες της ανεργίας δεν επιδεινώθηκαν στους τελευταίους μήνες.

Η κυβερνητική έκθεση δεν αποκλείει ούτε καν μια νέα ύφεση.