Προγράμματα που προϋποθέτουν τη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης, φορέων και επιχειρήσεων για να βγει ο τουρισμός από την κρίση υποσχέθηκαν τρεις υπουργοί στο 9ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) «Τουρισμός και Ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Α. Ανδρεάδης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνονται οι ζημιές στον κλάδο. Τα αρνητικά αποτελέσματα αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τα έτη 2008-2009.

Στην αλλαγή προσέγγισης από την «παραδοσιακή προβολή» της χώρας στο εξωτερικό, πρόγραμμα που θα αρχίσει τον Νοέμβριο με εξειδικευμένες δράσεις σε κάθε αγορά, και στην αξιοποίηση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος.

Ανακοίνωσε επίσης την προκήρυξη του προγράμματος «Πράσινος τουρισμός» ύψους 30 εκατ. ευρώ στις 15 Νοεμβρίου και του προγράμματος «Εναλλακτικός τουρισμός», ύψους 28 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα «Εκσυγχρονίζομαι» και «Συνεργάζομαι» ύψους 120 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2011. Επίσης άμεσα αναμένεται η δημοπράτηση του Τάε-Κβον-Ντο για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα.

«Νόμο-τομή» χαρακτήρισε τον νέο αναπτυξιακό νόμο που περιορίζει τις επιδοτήσεις και ενισχύει τις φοροαπαλλαγές και τις αποσβέσεις και θα είναι έτοιμος σε δύο εβδομάδες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Παράλληλα δημιουργούνται επενδυτικά ταμεία τα οποία συνδυάζοντας τα κονδύλια διαρθρωτικών ταμείων με τραπεζικά κεφάλαια αναμένεται να προσφέρουν ως το τέλος του έτους περίπου 2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, ενώ το ΤΕΜΠΜΕ μετονομάζεται σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και υπολογίζεται ότι θα δώσει σε συνεργασία με τις τράπεζες περίπου 5 δισ. ευρώ στην αγορά ως το τέλος του 2011. Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελούν πεδίο για νέες τουριστικές επενδύσεις και για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κάλεσε τους τουριστικούς φορείς να συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο και τα ειδικά προγράμματα για τον τουρισμό, με αφορμή την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ το 2011, ενώ δήλωσε ότι η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ έχει στόχο τη δημιουργία ενός κρίσιμου όγκου εσόδων. Τη δημιουργία κοινών δράσεων βελτίωσης του εργατικού δυναμικού πρότεινε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη λέγοντας ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού υπάρχουν κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ. Η υπουργός αναγνώρισε ότι η υψηλή φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι απειλές του τουρισμού.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ν.Αγγελόπουλος επεσήμανε ότι περίπου το 80% των θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό δεν ελέγχεται από το αρμόδιο υπουργείο και τόνισε ότι κάθε ευρώ που καταναλώνεται στον τουρισμό δημιουργεί υπερδιπλάσια δευτερογενή κατανάλωση στην υπόλοιπη οικονομία.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας με Κίνα
Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος με τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Αρχής Τουρισμού της Κίνας και επικεφαλής κινεζικής αντιπροσωπείας κ. Jiang Du, που αφορά την αμοιβαία δράση σε σειρά πεδίων στον τουριστικό τομέα και ανταλλαγών τεχνογνωσίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.