Η Ισπανία κέρδισε ταυτόχρονα σε δύο «πολεμικά πεδία». Η πρώτη μάχη ήταν αυτή των διεθνών χρηματαγορών. Μετά τη μείωση του χρέους των ισπανικών τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, χθες ήταν η σειρά του κράτους να διαθέσει έντοκα γραμμάτια στους επενδυτές με σκοπό να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του. Κερδήθηκε όμως και άλλη μία μάχη στο εσωτερικό, με τη στήριξη που έλαβε η κυβέρνηση μειοψηφίας προκειμένου να περάσει «ο πιο σκληρός προϋπολογισμός στη μετά Φράνκο εποχή».

Μόνο συγκρατημένα θα μπορούσαν να ήταν χθες τα χαμόγελα του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο και της υπουργού Οικονομικών Ελενας Σαλγκάδο λίγο πριν από την παρουσίαση του πιο σκληρού προϋπολογισμού της τελευταίας τριακονταετίας στο κοινοβούλιο (RΕUΤΕRS/ΑΝDRΕΑ CΟΜΑS)

Η δημοπρασία κρίθηκε επιτυχημένη καθώς η προσφορά τίτλων του Δημοσίου υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές ενώ τα χρεόγραφα πουλήθηκαν με χαμηλότερο επιτόκιο από το αντίστοιχο της προηγούμενης δημοπρασίας. Το Δημόσιο πούλησε τίτλους συνολικής αξίας 6,4 δισ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και ο στόχος που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα. Συγκεκριμένα διατέθηκαν γραμμάτια 12μηνης διάρκειας με επιτόκιο 1,842%, συνολικής αξίας 4,18 δισ.

ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο αντίστοιχοι τίτλοι είχαν πουληθεί με επιτόκιο 1,9%. Επίσης αντλήθηκαν 2,22 δισ. ευρώ από την πώληση γραμματίων 18μηνης διάρκειας με επιτόκιο 2,009%, έναντι 2,146% της προηγούμενης δημοπρασίας.

Η θετική εξέλιξη είχε ανάλογο αντίκτυπο στα spreads των 10ετών ομολόγων της χώρας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η διαφορά των ισπανικών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά μειώθηκε από τις 161,7 μονάδες βάσης στις 158 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι τίτλοι του ισπανικού Δημοσίου είχαν εκτιναχθεί στις 221 μονάδες βάσης.

Ωστόσο δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος που έκανε ευχάριστο το κλίμα στη χθεσινή ολομέλεια του ισπανικού κοινοβουλίου. Η υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγκάδο παρουσίασε χθες το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, χωρίς όμως να αγωνιά για την έγκρισή του από την πλειοψηφία των βουλευτών. Κάτι που μόνο αυτονόητο δεν ήταν ως πριν από λίγες ημέρες για την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο η οποία δεν διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών. Επιπλέον τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 11,1% του ΑΕΠ (στοιχεία 2009) στο 6% το 2011, χαρακτηρίζονται από τον Τύπο «τα σκληρότερα που έχει εφαρμόσει εκλεγμένη κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας». Χαρακτηρισμός που ταιριάζει πράγματι στα «δρακόντεια μέτρα» περικοπής των μισθών στο Δημόσιο κατά 5% και στο πάγωμα των συντάξεων την επόμενη χρονιά.

Το παιχνίδι των συμμαχιών κερδήθηκε χθες… στα Κανάρια Νησιά. Η κυβέρνηση έλαβε την υπόσχεση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών που αντιπροσωπεύουν τα Κανάρια Νησιά, ότι θα στηρίξουν τον οικονομικό της σχεδιασμό.

Υπήρξε βέβαια και αντάλλαγμα για τις δύο υπερπολύτιμες έδρες τις οποίες προσέφερε η Συμμαχία των Καναρίων στον Θαπατέρο. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στην περιοχή σε βασικούς τομείς όπως η Απασχόληση. «Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Παουλίνο Ριβέρο. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση απέκτησε με αυτόν τον τρόπο την πολυπόθητη πλειοψηφία των 177 εδρών στο κοινοβούλιο (350 έδρες). Είχε προηγηθεί αντίστοιχη συμφωνία με το κόμμα των Βάσκων Εθνικιστών το οποίο καταλαμβάνει έξι έδρες στο κοινοβούλιο. Και ασφαλώς το «τίμημα» της κυβέρνησης προς τους Βάσκους ήταν μεγαλύτερο από αυτών των νησιών του Ατλαντικού.

Ο Θαπατέρο δέχεται ήδη κριτική εντός και εκτός κόμματος για την ενίσχυση της χώρας των Βάσκων με 112 εκατ. ευρώ καθώς και για την επέκταση της αυτονομίας της περιοχής. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. «Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία του Θαπατέρο διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είχε πέσει η κυβέρνηση» σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos ΙΙΙ, πολιτικός αναλυτής Κεν Ντάμπλιν.

Η υπουργός Οικονομικών έσπευσε να εκμεταλλευθεί τον ούριο άνεμο που φυσά εσχάτως για την κυβέρνηση εκφράζοντας την αποφασιστικότητά της στη δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους. «Αν χρειαστεί θα λάβουμε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος χωρίς δισταγμό» δήλωσε. Επεσήμανε πάντως ότι οι στόχοι για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη «είναι ρεαλιστικοί» καθησυχάζοντας, επί του παρόντος, την κυβέρνηση και τους όψιμους συμμάχους της.