Τρομοκρατική επίθεση από καμικάζι στο Κοινοβούλιο της ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας στο κέντρο της πρωτεύουσας Γκρόζνι σημειώθηκε, νωρίτερα σήμερα το πρωί, με οκτώ νεκρούς, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Την ώρα που προσέρχονταν οι βουλευτές με τα οχήματά τους, εισήλθε στο χώρο της Βουλής και ένα ΙΧ με τρομοκράτες. Ένας εξ’ αυτών ανατινάχθηκε επιτόπου και άλλοι δύο ή τρεις εισέβαλαν στο κτήριο του Κοινοβουλίου. Ακολούθησαν πυροβολισμοί»,
μετέδωσε το ΡΙΑ-Νόβοστι, επικαλούμενο πηγή στις τοπικές αρχές ασφαλείας.

Για αρκετά λεπτά στην περιοχή ακούγονταν πυρά αυτομάτων όπλων, που τώρα έχουν σταματήσει, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Νωρίτερα, είχαν μεταδοθεί συγκεχυμένες πληροφορίες για πυροβολισμούς εντός του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας, που έλαβαν μάλιστα χώρα και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες.

Για την επίθεση στη Βουλή έχει ενημερωθεί ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο οποίος βρίσκεται στο Γκρόζνι.

Το κτήριο της Βουλής έχει εκκενωθεί και η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ συγκεντρώνονται ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει επίθεση και στο υπουργείο Γεωργίας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, το επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι όλοι οι αντάρτες που πραγματοποίησαν την επίθεση στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.«Η επιχείρηση τελείωσε, όλοι οι αντάρτες είναι νεκροί», δήλωσε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Ιντερφάξ και Ρία Νοβόστι μετέδωσαν ότι δύο αντάρτες που πραγματοποίησαν την επίθεση, ανατινάχτηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου. Τέσσερις εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το Ρία Νοβόστι μετέδωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά από το κοινοβούλιο την ώρα που οι βουλευτές έφθαναν στα γραφεία τους.
Το Ιντερφάξ μετέδωσε ότι οι αντάρτες κρατούσαν ομήρους αλλά είναι ασαφές πόσοι ήταν οι όμηροι. Πηγές του πρακτορείου Ρόιτερ στο Γκρόζνι ανέφεραν ότι το κτίριο παραμένει αποκλεισμένο.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι όλοι οι βουλευτές του κοινοβουλίου του Γκρόζνι, που δέχθηκε επίθεση από αντάρτες, είναι σώοι και ασφαλείς, ενώ σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό,έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρία μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κοινοβουλίου.

«Η επιχείρηση εξόντωσης των μαχητών και απελευθέρωσης των βουλευτών και των υπαλλήλων διήρκεσε 15 έως 20 λεπτά»,
δήλωσε ο πρόεδρος της Τσετσενίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ιντερφάξ. «Ολοι οι βουλευτές είναι εν ζωή, απομακρύνθηκαν από το κτίριο του κοινοβουλίου και είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.