ΠΕΚΙΝΟ Oλοι οι αναλυτές βλέπουν στο πρόσωπό του τον επόμενο πρόεδρο της Κίνας. Ο 57χρονος Σι Τζιπίνγκ είναι ένας «πριγκιπικός γιος», όπως αποκαλούνται οι απόγονοι των πρώτων επαναστατών, των συντρόφων του «Μεγάλου Τιμονιέρη» Μάο Τσε Τουνγκ. Μόλις διορίστηκε πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του ΚΚ, διατηρώντας και το πόστο του αντιπροέδρου. Η εκλογή του προλειαίνει το έδαφος για την πιο ψηλή κορυφή του καθεστώτος το 2013, όταν λήγει η θητεία του νυν προέδρου Χου Ζιντάο. Το μεγαλύτερο προσόν του κ. Σι είναι η φήμη ότι είναι «αδιάφθορος» σε μια κομματική ελίτ που συχνά υποκύπτει στις σειρήνες του χρηματισμού. Ανέλαβε επικεφαλής του κόμματος στη Σανγκάη το 2007 έπειτα από ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

Ο διορισμός του ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ. Αν και δεν θεωρείται ευνοούμενος του προέδρου Χου για τη διαδοχή, ειδικοί εκτιμούν ότι είναι προστατευόμενος του Ζιανγκ Ζεμίν, πρώην προέδρου της χώρας με μεγάλη παρασκηνιακή επιρροή.

Ο Σι Τζιπίνγκ είναι γιος του κομμουνιστή επαναστάτη Σι Ζονγκσούν, ενός εκ των πρώτων ηγετών της χώρας, ο οποίος τη δεκαετία του 1960 κατηγορήθηκε ως «αντεπαναστάτης» και έπεσε σε δυσμένεια, για να αποκατασταθεί στη μεταμαοϊκή Κίνα του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και σε ηλικία 15 χρόνων ο Σι Τζινπίνγκ εστάλη από το καθεστώς στην ύπαιθρο στην επαρχία Σαανσί μαζί με εκατομμύρια άλλους μαθητές προκειμένου να έλθει σε επαφή με τις μάζες των αγροτών. Το 1975 επέστρεψε στη γενέτειρά του, το Πεκίνο, για να σπουδάσει χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά, όπως και ο σημερινός πρόεδρος Χου Ζιντάο. Μέλος του ΚΚΚ από το 1974, ο Σι ακολούθησε την κλασική πορεία ενός «πριγκιπικού υιού» σκαρφαλώνοντας στην κλίμακα της κομματικής ιεραρχίας με κυβερνητικά αξιώματα σε πολλές κινεζικές επαρχίες.

Είναι παντρεμένος με τη διάσημη τραγουδίστρια Πενγκ Λιγουάν, η οποία ήταν γνωστή στην Κίνα πολύ πριν από την πολιτική ανάδειξη του Σι και με την οποία έχει μία κόρη, τη Σι Μινγκζέ. Το ζεύγος συχνά ζει χωριστά εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων. «Οταν έρχεται σπίτι δεν τον αντιμετωπίζω ως έναν ηγέτη. Στα μάτια μου είναι απλά ο σύζυγός μου» έχει πει η Πενγκ για τον Σι, τον οποίο περιγράφει ως «ολιγαρκή, εργατικό και προσγειωμένο».