Η ρωσική δικαιοσύνη εξέδωσε ένα νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του απεσταλμένου των τσετσένων αυτονομιστών Άχμεντ Ζακάγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εισαγγελία.

Η ρωσική δικαιοσύνη έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά την πραγματοποίηση στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, μιας θεαματικής επίθεσης ανταρτών εναντίον του τοπικού κοινοβουλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, εκτός των τεσσάρων ανταρτών.

Η εισαγγελία διευκρινίζει πως «το 2001 είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Άχμεντ Ζακάγεφ. Από τότε όμως ο αριθμός των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται άλλαξε σημαντικά. Το γεγονός αυτό, καθώς και αλλαγές της ρωσικής νομοθεσίας, κατέστησαν απαραίτητη την έναρξη μιας νέας διαδικασίας».

Ο Ζακάγεφ, ένας ηγέτης με φήμη μετριοπαθούς που έχει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη Βρετανία, κατηγορείται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες από τη Ρωσία, η οποία ζητεί την έκδοσή του.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, βάσει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από τη Μόσχα, ο Ζακάγεφ συνελήφθη στην Πολωνία όπου είχε πάει για να συμμετάσχει σ’ ένα παγκόσμιο συνέδριο τσετσένων αυτονομιστών. Όμως πολωνικό δικαστήριο αποφάσισε την ίδια ημέρα να απελευθερώσει τον Ζακάγεφ, γεγονός που του επέτρεψε να εγκαταλείψει την Πολωνία.

Προσκείμενος στον πρώην αυτονομιστή πρόεδρο της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 8 Μαρτίου 2005, ο Άχμεντ Ζακάγεφ ήταν ο εκπρόσωπός του στην Ευρώπη και στη συνέχεια «υπουργός» Εξωτερικών των αυτονομιστών.

«Οι αρχές (…) του Λονδίνου και της Βαρσοβίας κρύβουν τους αντάρτες που έχουν σκοτώσει ανθρώπους και έχουν διαπράξει εγκλήματα στο τσετσενικό έδαφος. Πού είναι η δικαιοσύνη; Πού είναι η δημοκρατία;», αναρωτήθηκε σήμερα ο τσετσένος πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.